ثبت ملی سه بنای تاریخی در استان تهران

ثبت ملی سه بنای تاریخی تهران

شهر تهران با توجه به تمام ساختمان های مدرن و پیشرفت های چشم گیری که به نسبت دیگر شهرهای ایران داشته اما جاذبه های تاریخی و ارزشمند بسیار هم در خود دارد که جز آثار مهم تاریخی ایران محسوب می شوند. در روزهای اخیر خبرهای خوشحال کننده ای درباره بناهای تاریخی استان تهران به گوش می رسد، خبری مبنی بر ثبت ملی سه بنای تاریخی تهران که عبارت از کاروانسرای شاه عباسی و کارخانه سیمان در شهرستان ری و همچنین عمارت و سر درهای واقع در ضلع شمالی و شرقی پلیس آگاهی تهران بزرگ آثاری است که در کمیته فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند. تیم خبری الی گشت در ادامه این مطلب توضیحات کاملتری را درباره ی این خبر خوشایند خدمتتان ارائه خواهد کرد.

مطالب مرتبط:
برگزاری مراسم بزرگداشت مولانا در قونیه از ۱۶تا ۲۶ آذر
عقد تفاهمنامه خواهرخواندگی بین گرگان و گوانجو
چگونه ایران جزء امن ترین کشورها برای سفر گردشگران شد؟

در خصوص خبر خوشحال کننده ثبت ملی سه بنای تاریخی تهران معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران  محسن شیخ الاسلامی، گفته است که سه اثر تاریخی استان بزرگ تهران در شورای ثبت و حریم در فهرست آثار ملی کشور نیز قرار گرفته است.

محسن شیخ الاسلامی بیان کرد که عمارت و سر درهای (با قدمت قاجاری) واقع در ضلع شمالی و شرقی پلیس آگاهی تهران بزرگ واقع در خیابان وحدت اسلامی و همچنین کاروانسرای شاه عباسی و کارخانه سیمان در شهرستان ری آثاری هستند که در کمیته فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

لازم به ذکر است کارخانه سیمانی که در کنار کوه بی بی شهربانو قرار گرفته دارای قدمتی به اندازه پهلوی اول و کاروانسرای شاه عباسی در جنوب غربی میدان حضرت عبدالعظیم شهر ری در روبروی مسجد خاتم النبیین با قدمتی به اندازه قاجاریه نیز واقع شده است.

در ادامه ی خبر ثبت ملی سه بنای تاریخی تهران معاون میراث فرهنگی استان تهران نیز افزود: اولین گام در حفظ و صیانت از میراث فرهنگی کشور ثبت بناهای تاریخی در فهرست آثار ملی است.

مطابق با گفته ی شیخ الاسلامی تنها نباید به ثبت این بناها بسنده کنیم، چرا که برای احیا و مرمت بناهای تاریخی از مشارکت نهادهای متولی که در بهره برداری از این آثار نیز سهیم هستند هم باید بهره برد.

وی خاطرنشان کرد که هیچ منافاتی بین حفظ و احیاء میراث فرهنگی و توسعه شهری وجود ندارد بلکه موجب هویت بخشی به داشته‌های فرهنگی بین اقشار جامعه و تقویت تعلق شهری شهروندان خواهد شد.

در خصوص ثبت ملی ۱۰ اثر تاریخی دیگر در تهران، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفته است که برای نهایی شدن وضعیت از طریق این نهاد پرونده این آثار به شورای ثبت و حریم سازمان فرهنگی نیز ارسال شده است.

دلاور بزرگ ‌نیا تصریح کرد:

به مرور و تا پایان امسال این آثار تاریخی و واجد ارزش استان تهران در فهرست آثار ملی قرار خواهند گرفت.

در حال حاضر در استان تهران حدود ۳۴۰۰ اثر ملی و ارزشمند وجود دارد که تنها ۳۲ اثر حریم قانونی دارند.

بد نیست کمی درباره جاذبه هایی که در بالا نام آن ها را ذکر کردیم توضیحاتی هم بدهیم.

  • کاروانسرای شاه عباسی

در جنوب غربی میدان حضرت عبدالعظیم شهر ری درست روبروی مسجد خاتم النبیین مساحت این کاروانسرا در حدود ۱۰۰۰ مترمربع بوده و جز موقوفات آستان شاه عبدالعظیم محسوب می شود. کاروانسراها کالبد توسعه یافته چاپارخانه های هخامنشیان است که نخستین بار در تاریخ برای استراحت و تجدید توان پیک سواران و قاصدان دستگاه دولتی از شهر شوش در شمال خلیج فارس تا ساردیس در غرب مدیترانه ساخته شدند. درباره قدمت این بنای تاریخی باید بگوییم که این کاروانسرا حدودا متعلق به ۵۰۰ سال پیش می باشد. کار‌ونسرای شاه عباسی ری از جمله محل هایی است که برای اتراق کار‌وان های تجاری و زیارتی استفاده می شده که متاسفانه در حال حاضر به یک انبار تبدیل شده است.

  • کارخانه سیمان در شهرستان ری

در سال ۱۳۶۴ کارخانه سیمان به دلیل بافت مسکونی که در اطراف آن وجود داشت نیز تعطیل شد. این کارخانه با توجه به نمای زیبا و باشکوهی که داشته همزمان با دانشگاه تهران و موزه ملی در استان تهران و در شهر ری ساخته شد، اما متاسفانه با توجه به نقش اساسی که در رونق صنعت کشور در دهه های ۲۰ تا ۵۰ داشت مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفت. بر اساس اسنادی که وجود دارد کارخانه سیمان صفاییه جزو املاک ملی به حساب می‌آید و هیچ شخص یا گروه خاصی اجازه تصرف در آن را ندارد.

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان