ثبت جهانی محور ساسانی فارس
سرپرست میراث فرهنگی و گردشگری کازرون، محمدرضا معینی گفت: در اجلاس یونسکو که در کشور بحرین برگزار شد محور ساسانی فارس در فهرست جهان قرار گرفت. برای ثبت جهانی محور ساسانی استان فارس سال ها تلاش شد و از این پس این محور باستانی نیز در کنار آثار تاریخی مشهور دیگر کشورمان جای گرفته است. به گفته مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی فارس با ثبت جهانی محور ساسانی فارس به عنوان بیست و سومین اثر تاریخی کشور ، تعداد آثار تاریخی ثبت شده جهانی در استان فارس به پنج اثر رسید. برای اطلاع از جزییات خبر با الی گشت همراه شوید.
محور ساسانی فارس
مطالب مرتبط: کاخ اردشیر بابکان، یادگار ساسانیان در فیروزآباد فارس آرامگاه یعقوب لیث، کسی که زبان فارسی را از مرگ حتمی نجات داد! گور دختر، آرامگاهی بازمانده از هخامنشیان
محور ساسانی فارس در ۳ شهرستان استان فارس و در پهنه ای به وسعت ۲۰۰ کیلومتر واقع شده که شامل کاخ ساسان در سروستان ، مجموعه فیروزآباد (شهرگور، بنای موسوم به آتشکده و کاخ اردشیر) و مجموعه آثار دوره ساسانی بیشاپور کازرون (شامل شهر تاریخی بیشابور، نقوش برجسته تنگ چوگان و غار شاپور) است.
چهل و دومین کمیته میراث فرهنگی یونسکو در شهر منامه کشور بحرین در حال برگزاری است و تا ۱۳ تیر پرونده های ارایه شده از سوی کشورهای عضو یونسکو را بررسی خواهد کرد. در این اجلاس بود که پرونده محور ساسانی فارس از ایران مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت به ثبت جهانی رسید. این درحالی بود که تا پیش از برگزاری جلسه شانس ایران برای ثبت جهانی این پرونده ضعیف ارزیابی شده و محمدحسن طالبان معاون میراث فرهنگی کشور هم پیش از عزیمت به بحرین که مقصد برگزاری جلسه یونسکو بود، با اشاره به تغییر بسیاری از اعضای شورای میراث جهانی و عدم شناخت نسبت به افراد جدید، از احتمال مخالفت یونسکو با ثبت جهانی محور ساسانی فارس خبر داده بود، اما بررسی های ایکوموس (شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی) ثابت کرد آثار تاریخی ایران گران بهاتر از آن است که نیازمند لابی و رایزنی باشد!
نمایندگان هر یک از کشورهای عضو این کمیته به بررسی پرونده ایران پرداختند برخی از آن ها ایرادات وارده ایکوموس به این پرونده را درست خواندند و برخی دیگر بر اهمیت دوره تاریخی و این پرونده تاکید کردند. بیشترین ایراد گرفته شده نمایندگان درباره پلان مدیریتی این پرونده بود. نماینده آذربایجان در این جلسه درباره تاثیر معماری ساسانی بر دوره های تاریخی دیگر صحبت کرد.
نماینده تونس نیز گفت: ما از اینکه این پرونده انتخاب شده خوشحالیم چون جای خالی چنین پرونده ای در فهرست میراث فرهنگی یونسکو حس می شد ما اصلاحیه ای که روی پرونده خورده را تایید می کنیم و از ایران می خواهیم که جزئیات بیشتری را در اختیار ما قرار دهد تا آن را به صورت همه جانبه بررسی کنیم.
مدیر کل میراث فرهنگی فارس، مصیب امیری گفت: هیات ارزیاب اعزامی یونسکو برای ثبت جهانی محور ساسانی فارس متشکل از دو کارشناس ارشد یونسکو و دو باستان شناس ایتالیایی و آلمانی بودند که از محور ساسانی بازدید کردند. این مقام مسئول با اشاره به پیشنهاد ثبت موقت مجموعه ساسانی فارس در یونسکو در سال ۸۵ عنوان میکند: قرار بود در این ثبت موقت هر یک از آثار ساسانی به صورت مجزا ثبت شود، اما از آنجا که سالانه ۲ اثر میتواند به ثبت جهانی برسد، تصمیم بر آن شد که ۵ آثار ساسانی که در فارس قرار دارند در قالب منظر باستانی ساسانیان به ثبت یونسکو برسد.
در این جلسه کشورهای زیادی از چین تا استرالیا، کشورهای اروپایی از جمله اسپانیا و آذربایجان و بحرین همسایگان ایران نیز حضور داشتند و به این امر رای مثبت دادند. پیش از این چهار اثر تاریخی فارس به ثبت جهانی رسیده بود که شامل مجموعه پاسارگاد، بقایای باغ های پاسارگاد، باغ ارم و تخت جمشید می باشند. در حال حاضر استان فارس بیشترین آثار ثبت جهانی کشور را به خود اختصاص داده است.
با توجه به نیاز به گسترش صنعت گردشگری در کشور و فواید و مزیایایی که این امر در صورت اجرا شدن حساب شده و درست می تواند داشته باشد ثبت جهانی محور ساسانی فارس می تواند عامل تاثیر گذاری در این امر باشد. گردشگران خارجی در سفرهای خود به دنبال بازدید از آثاری هستند که نامشان را شنیده باشند و ثبت جهانی شده باشند. اکنون که این امر در کشورمان محقق شده امیدواریم با تلاش های زیاد امکان حضور و شرایط مناسب برای گردشگران مهیا شود و شاهد رشد منطقه باشیم.