اثر ملی طبیعی قله دماوند
قله دماوند در تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان اولین اثر طبیعی ایران در قالب میراث طبیعی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و بعد از آن موضوع ثبت جهانی این اثر در رسانه های کشور مطرح شد. با الی گشت همراه باشید تا در خصوص ثبت جهانی قله دماوند مطالبی را در ادامه ارائه دهیم.
مطالب مرتبط : دشت آزو، بهترین چشم انداز دماوند راه های صعود به قله دماوند آیا آتشفشان دماوند فعال می شود؟!
به نقل از خبرگزاری ایرنا، متاسفانه استفاده بیش از حد از ظرفیت قابل تحمل محیط به مانند بسیاری از منابع طبیعی و گردشگری ایران و همچنین بهرهبرداری پوکه معدنی در اطراف آن که تا چند سال گذشته دست کم هفت واحد معدنی در ارتفاعات بالای دو هزار و دویست متری ونیز دو هزار متری دسترسی به قله دماوند در استخراج پوکه معدنی فعالیت داشتند، از مهمترین عوامل تهدیدکننده در تخریب این اثر ملی در این مدت بوده که پرونده ثبت جهانی را با چالش روبرو کرده وباعث فعالیت کمتر مسئولان ایرانی برای دفاع از این اثر در یونسکو شده است. به هر حال روز ملی دماوند در مازندران هرسال گرامی داشته می شود و امسال نیز در روزجمعه ۱۶ تیرماه ۹۷ چهاردهمین جشن برگزار شد.
چندی پیش نیز سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده بود که برای اینکه نام دماوند در فهرست میراث طبیعی جهان قرار بگیرد و ثبت جهانی قله دماوند به وقوع بپیوندد، باید وضعیت گردشگری، بومگردی و کوهنوردی در حریم کوه دماوند مشخص و دارای ضابطه و قانون باشد و برای حل مشکلاتی از جمله ساخت وسازها و زباله ها در حاشیه چاره ای اندیشیده شود. گلایه های زیادی نیز از جانب مسئولان شهرهای اطراف از بی توجهی کوهنوردانی که به قله دماوند صعود می کنند که در بسیاری از موارد زباله های آنها تا ارتفاع چهار هزار متری نزدیک به قله نیز باقی مانده است.
تلاش های اخیر مسئولان در خصوص ثبت جهانی قله دماوند
مدیرعامل انجمن دوست داران دماوند کوه از طرف این گروه و نیز گروه های هم راستا در سال های گذشته نامههای زیادی به نهادهای مسئول در استان و کشور از قبیل سازمان محیط زیست و صنایع ومعادن، استانداری، میراث فرهنگی، منابع طبیعی و قوه قضاییه به منظور حفاظت از این قله نوشته شد که نتایج مثبتی داشته است.
اما نهایتا مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران هم که درآیین جشن تیرگان در شهر رینه شهرستان آمل حضور یافت، اعلام کرد که با تلاشهایی که اخیرا صورت گرفته است و پیگیری های گروه های مردمی و همکاری همه دستگاههای دولتی مرتبط، بجز یک واحد معدنی، مابقی معادن در این منطقه تعطیل و پیگیری برای اینکه یک واحد باقیمانده نیز تعطیل گردد در کارگروه دماوند در حال پیگیری است. علاوه بر این بخشدار لاریجان شهرستان آمل هم دراین رابطه از تشکیل هرچه سریعتر کارگروه مختص ثبت جهانی قله دماوند خبر داد وگفت: در تلاش هستیم اولین جلسه رسمی این کارگروه با همکاری و حضور همه دستگاه های مسئول در شهر رینه لاریجان تشکیل شود. هر چند که موضوع ثبت جهانی قله دماوند ازچند سال پیش طرح شده است وبرخی موانع از جمله موانع مذکور باعث تاخیر درثبت جهانی این اثر طبیعی ملی شده بود وبه همین دلیل با درخواستی که دوستداران کوه دماوند در جشن تیرگان در شهر رینه برای استاندارمازندران نوشتند، با حمایت و استقبال استاندار مواجه شد و ایشان دستور دادند تا این کارگروه سریعا فعال شود.
همچنین ایشان درخواست داشتند تلاش همگانی برای صیانت از قله دماوند شکل گیرد و ابراز امیدواری کردند که هر چه سریعتر شاهد ثبت این اثر طبیعی وملی در فهرست میراث جهانی یونسکو باشیم.