ثبت جهانی آسباد
در استان سیستان و بلوچستان بادهای معروف سنگینی می وزد که حدود ۱۲۰ روز طول می کشد و همین موضوع باعث شد تا مردم این منطقه به فکر استفاده از آن و اختراع جالبی بیفتند، آرد کردن گندم آن هم با نیروی باد! شاید به نظر عجیب و غیر ممکن برسد اما این مهارتی است که سیستانی ها به آن رسیدند و خیلی زود آسباد را اختراع کردند. با جزییات این خبر همراه الی گشت باشید:
مطالب مرتبط: در کیش هم دیزنی لند ساخته می شود! مرمت پل صفوی بیستون شروع شد
اختراع آسباد و یا همان آسیاب بادی به گذشته های دور در ایران برمی گردد. استان سسیتان و بلوچستان به دلیل موقعیت قرار گیری خاصی که دارد، سرزمینی بادخیز است و به همین دلیل هم هست که این استان را یکی از اصلی ترین محل های بادخیز ایران می دانند. مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آسبادها را میراثی از گذشته ها و امیدی برای ثبت جهانی می داند که می تواند به جذب گردشگرهای بیشتر برای ایران هم کمک کند.
در حال حاضر در استان سیستان و بلوچستان حدود ۱۰ آسباد وجود دارد که همه ی آن ها خراب شده اند اما یکی از آن ها سال قبل مرمت شد و حتی گندم با آن آسیاب شد. ثبت جهانی این آسباد ها می تواند به این استان کمک کند تا از انزوایی که در آن قرار گرفته است، خارج شود.
از طرف دیگر از نظر یونسکو، مشترک بودن پرونده ها به داشتن اولویت بیشتر در ثبت جهانی شدن کمک می کند و به همین دلیل مسئولان سازمان میراث فرهنگی سعی می کنند تا آسباد را به عنوان یک طرح مشترک معرفی کنند اما مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان سیستان بلوچستان بر این عقیده است که بهتر است تا پرونده ی آسباد از سمت ایران معرفی شود چون اگر از سهمیه ی آن ها استفاده شود، آسبادها به نام آن ها ثبت می شود.