سرنوشت اسفبار تپه تاریخی ۵۰۰۰ ساله که زیر ۵۰ تن زباله مدفون شده!

تپه 5 هزار ساله زیر 50 تن زباله

در روزهای اخیر خبرهایی تلخ و دردآور مبنی بر دفن شدن تپه ۵ هزار ساله زیر ۵۰ تن زباله به گوش می رسد که این موضوع هم برای دوست داران محیط زیست و باستان شناسان بسیار ناراحت کننده است. چند سال قبل زمانی که باستان شناسان یک تیم باستان شناسی در حین کاوش های خودشان به تپه ای تاریخی که با قدمت ۵ هزار سال رسیدند. این موضوع در زمینه تاریخی ارزش و اهمیت بسیار بالایی داشت که با دپوی زباله در آن دیری نبایید که شادی کشف و غم از دست دادن تبدیل شد. در خصوص دپوی زباله در تپه ۵ هزار ساله بابل تیم خبری الی گشت مطلبی را تهیه کرده است که در صورت علاقمندی به این موضوع می توانید ما را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
کشف ردپای انسان های نئاندرتال در قزوین
آیا شایعه کشف مومیایی کوروش کبیر واقعیت دارد؟
مسجد جامع هزار ساله دزفول کج شده است

سرپرست تیم کاوش باستانی‌شناسی تپه بزرودپی بابل در واکنش ‏به دپوی زباله در محل تفحص باستان‌شناسی این تپه بزرودپی بندپی‌ غربی بابل خاطرنشان کرد: در زمان پاکسازی این محل حدود ۵۰ تن زباله تخلیه شد و نکته جالب اینجا است که این محوطه در ابتدا ۱۵ هکتار بوده که اکنون تنها ۲ هکتار از آن باقی مانده ‏است.

این تپه، بزرودپی نام دارد و متاسفانه در حال حاضر زیر ۵۰ تن زباله مدفون شده است و متاسفانه در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر تبدیل شدن محل کاوش و کشف تمدن ۵۰۰۰ ساله بابل به زباله دانی در فضای مجازی فراگیر شده است.

در خبرها این چنین مطرح شده بود که “در کمتر از سه ماه پس از شروع کاوش باستان‌شناسی در تپه تاریخی بزرودپی بندپی غربی بابل و بعد از اتمام فاز اول کاوش‌های باستانی، در حال حاضر این منطقه به محلی برای تخلیه زباله‌ها تبدیل شده است”.

سرپرست تیم باستان شناسی تپه ۵ هزار ساله ی بزرودپی در بابل در مصاحبه ای که برا خبرنگاران خبرگزاری های رسمی داشته اند این طور بیان کرده اند که اینکه جامعه و مردم نسبت به حفظ آثار تاریخی حساس نیستند و در حراست از آن سهل انگار هستند، اظهار کرد: این موضوع در مواردی مانند آب، محیط زیست و جنگل ها نیز مصداق داشته که یکی از عیوب اساسی جامعه کنونی ایران است.

وی در ادامه صحبت های خود از تطابق نداشتن و به رسمیت نشناختن ‏مناطق تاریخی توسط مردم به عنوان مشکل اصلی بروز برخی ناملایمات در اماکن باستانی و آثار تاریخی یاد کرد و با یادآوری اینکه فرهنگ جامعه دچار ایرادهای اساسی است، تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته و به ویژه در اروپا مردم نسبت به آثار تاریخی اینگونه بی‌توجه نیستند بنابراین این موضوع باید در کشور آسیب‌شناسی شود.

سرپرست تیم کاوش باستانی‌شناسی تپه بزرودپی بابل در واکنش ‏به دپوی زباله در محل تفحص باستان‌شناسی این تپه بزرودپی بندپی‌ غربی بابل خاطرنشان کرد: در زمان پاکسازی این محل حدود ۵۰ تن زباله تخلیه شد، نکته جالب اینجا است که این محوطه در ابتدا ۱۵ هکتار بوده که اکنون تنها ۲ هکتار از آن باقی مانده ‏است.

بنابر گزارشی که فاضلی با خبرنگاران ایسنا داشت، با اشاره به اینکه مردم نسبت به فرهنگ و حفظ آثار تاریخی بیگانه هستند از غارت این آثار در تپه شهنه‌پشت (هفت‌تپه) بابل خبر داد و تاکید کرد: صدها ‏قبر باستانی در این مکان توسط افراد عامه به غارت رفته است که جامعه هیچ حساسیتی در این موضوعات از خود نشان نمی دهد.

وی با ذکر مثالی به حساسیت دولت و مردم اروپا در مورد آلودگی آب های آزاد، اشاره و عنوان کرد: در کشور انگلستان اگر کیسه حمل کالا در اختیار نداشته باشید لزوما باید کیسه پلاستیکی بخرید که مبلغ حاصل از این خرید مستقیما برای تمیز کردن اقیانوس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این محقق، کاوش گر و باستان شناس در ادامه از درختکاری و زیباسازی مکان کاوش و تبدیل آن به سایت‌موزه در آینده نزدیک خبر داد و با بیان اینکه این فعالیت ها به رشد عمومی فرهنگ جامعه کمک خواهد کرد، گفت: همه این فعالیت‌ها زمانی اثربخش است که همه مردم اعم از دانش‌آموزان، دانشجویان، جوانان، ساکنین و دیگر اقشار دست به دست هم در آباد نگاه داشتن این اماکن تاریخی و باستانی کوشا باشند.

‎ فاضلی با اشاره به اینکه هر یک از نهادها همچون ‏شهرداری و میراث وظایف خاص خود را دارند و اکثر مسئولان در این راستا قدم برداشته‌اند، یادآور شد: مردم باید در این زمینه ها وارد عمل شده تا ‏بتوان تغییرات مثبتی را شاهد بود ضمن اینکه ورود اصحاب رسانه در زمینه فرهنگ سازی با کارهای ریشه‌ای ضروری به نظر می رسد.

بنابر گزارشی که بدست ما رسیده است چندی پیش که سرپرست تیم کاوش باستان‌شناسی تپه تاریخی بزرودپی بابل از کشف اسکلت دختر بچه‌ای ۵۰۰۰ ساله در تپه های باستانی این منطقه خبر داده و گفته بود: اسکلت دختری حدوداً ۱۳ تا ۱۴ ساله نیز در این منطقه کشف شده است که درفشی در کنارش و گردنبندی از جنس صدف، سنگ و قیر در گردن او قرار داشت و با بررسی‌های به عمل آمده قدمت این اسکلت به ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال تخمین زده شده است.

در پایان صحبت هایی که فاضلی با خبرنگاران داشت، به این موضوع که شهرستان بابل از لحاظ تخریب و تجاوز آثار تاریخی در رتبه اول مازندران قرار دارد نیز گفت: در معرض انتقال زمین سوخته به نسل‌های بعدی هستیم؛ در منطقه هفت‌تپه ۴۰۰ تا ۵۰۰ حفاری غیرمجاز صورت گرفته که نیاز است در آن قسمت امنیت حفظ آثار تاریخی برقرار شود.

همچنین سرپرست تیم کاوش باستان شناسی تپه تاریخی بزرودپی بابل با انتقادی از اینه تپه های تاریخی این منطقه زیر تیغ پروژه های عمرانی قرار دارند نیز گفت: متأسفانه با وجود اعتراضات و به دستور استاندار وقت، عملیات عمرانی در این مناطق انجام شد که سبب تخریب بخشی از این تپه تاریخی شد.

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان