ماجرای پر حاشیه تحویل الواح هخامنشی به ایران

تحویل الواح هخامنشی به ایران

مطابق با آنچه در روزهای اخیر خبرگزاری های رسمی کشور مطرح کرده اند گویا قرار است که موسسه شیکاگو مابقی الواح هخامنشی را به ایران باز گرداند. بنابر گفته ی معاونت میراث فرهنگی کشور با اشاره به پیگیری های صورت گرفته برای بازگرداندن الواح هخامنشی به ایران نیز گفت: موسسه شرق شناسی شهر شیکاگو اخیرا برای تحویل مرحله اول الواح هخامنشی به ایران نیز اعلام آمادگی لازم را کرده است. بنابر گزارشی که روز سه شنبه خبرگزاری های رسمی کشور منتشر کردند، محمد حسن طالبیان با اشاره به این که تلاش ها برای بازگرداندن الواح هخامنشی از ایالات متحده به ایران صورت گرفته نیز گفت: در طول فرایندی که برای ارسال الواح هخامنشی از آمریکا به ایران اقدام شده مراحل قانونی آن از مدت ها پیش آغاز شده است و مجوزهای لازم برای ارسال حدود ۱۷۸۰ لوح کلی هخامنشی از وزارت خزانه داری آمریکا نیز صورت گرفته است. با توجه به اهمیت این خبر ما در ادامه بیشتر درباره جزئیات تحویل الواح هخامنشی به ایران صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.

مطالب مرتبط:
راه اندازی شرکت هواپیمایی گامبرون با مرکزیت استان هرمزگان
برگزاری جشنواره گل لاله گچسر از ۱۴ تا ۲۴ اردیبهشت
کشف خمره سفالی تاریخی در خانه ای مسکونی

مطابق با آنچه که در بالا گفتیم، گویا قرار است که موسسه شیکاگو الواح هخامنشی را به ایران باز گرداند. در خصوص این خبر مکاتباتی با این موسسه آمریکایی صورت گرفت و در پی آن مجوزهای لازم برای ارسال حدوا ۱۷۸۰ لوح هخامنشی از وزارت خزانه داری آمریکا نیز صورت گرفته است.

محمد حسن طالبیان در خصوص این موضوع گفت: پس از صدور مجوز لازم برای ارسال ۱۷۸۰ لوح هخامنشی از طرف وزارت خزانه داری آمریکا، گویا اعتراض هایی در خصوص ارسال تمامی الواح صورت گرفته و این شکایت ها به موسسه شرق شناسی شیکاگو و از طرفی دیگر به وکلای ایران در آمریکا به مراجع قضایی نیز ارسال شده تا از بهانه جویی های مختلف جلوگیری شود. اگرچه آنها موظف هستند کل الواح را فوری تحویل دهند، اما با توجه به احتمال زمان‌ بر بودن صدور مجوز ارسال تمام الواح هخامنشی، مقرر شد مقدمات تحویل ۱۷۸۰ لوح هخامنشی به ایران فراهم شود همزمان فرایند اخذ مجوز اُفک/ofac  (دفتر کنترل دارایی های خارجی آمریکا) برای تمام الواح مذکور توسط موسسه شرق‌شناسی از وزارت خزانه ‌داری آمریکا پیگیری و انجام شود.

محمدحسن طالبیان در خصوص تحویل الواح هخامنشی به ایران گفت: در میان این راهکارها نحوه ی ارسال و تحویل این لوح های تاریخی نیز بررسی شده و موسسه شرق شناسی شیکاگو بهانه هایی نظیر بیمه و تحریم را مطرح کرد که با توجه به جلسات با وزارت خارجه، مرکز حقوقی ریاست‌جمهوری و دستگاه‌ های دیگر، مقرر شد اول با رایزنی آن‌ها متقاعد شوند مجوز افک را کامل بگیرند و چنانچه نشد ایران مجددا شکایت کند؛ اما به دلیل اینکه ممکن بود مراحل شکایت بعدی کمی طولانی، با رایزنی های مختلفی که توسط موسسه شرق شناسی صورت گرفت هم‌ زمان با ارسال مرحله اول، اقدام به اخذ مجوز ارسال بقیه الواح کند. ضمن اینکه موضوع بیمه و ارسال الواح ـ قانونا برعهده موسسه مذکور است و تحویل آن ‌ها به موزه ملی ایران نیز وظیفه آن‌ ها است و از طرف موسسه شرق‌ شناسی شیکاگو انجام شود.

معاون میراث‌ فرهنگی کشور محمدحسن طالبیان تصریح کرد:

اخیرا ایمیلی از طرف موسسه شرق شناسی شیکاگو به دست رسیده است که آمادگی خود را برای تحویل الواح هخامنشی به ایران در تهران نیز اعلام کرده است.

در ادامه نیز وی افزود:

در پاسخ به این ایمیل ما نیز با هماهنگی وزارت امور خارجه آمادگی خود را برای صدور روادید به ‌شرط پذیرفتن همه مراحل از بیمه تا ارسال اعلام کردیم.

معاون میراث‌فرهنگی کشور محمدحسن طالبیان تصریح کرد:

اخیرا ایمیلی از طرف موسسه شرق شناسی شیکاگو به دست رسیده است که آمادگی خود را برای تحویل الواح هخامنشی به ایران در تهران نیز اعلام کرده است.

وی نیز افزود: در پاسخ به این ایمیل ما نیز با هماهنگی وزارت امور خارجه آمادگی خود را برای صدور روادید به ‌شرط پذیرفتن همه مراحل از بیمه تا ارسال اعلام کردیم.

در ادامه این گزارش طالبیان گفت:

ما نیز آماده ایم برای موسسه شرق شناسی شیکاگو روادیدی نیز صادر کنیم و هم اکنون منتظر دریافت پاسخ رسمی از طرف آنها هستیم. باتوجه به تمامی رایزنی های صورت گرفته و در توافق نهایی و بنا بر اعلام موسسه شرق‌شناسی شیکاگو، ۱۷۸۰ لوح تاریخی در تهران به ایران تحویل و به موزه ملی منتقل خواهد شد.

بنابر گزارش خبرگزاری های رسمی کشور در خصوص تحویل الواح هخامنشی به ایران که شامل بیش از ۳۰ هزار لوح بود و در سال ۱۳۱۴ بر اساس مصوبه دولت از طریق کشتی به موسسه شرق‌ شناسی دانشگاه شیکاگو فرستاده شد و سال ۱۳۱۶ به آنجا رسید.

بر اساس این موضوع نیز قرار بود که در مدت سه سال بررسی های کارشناسی و مطالعاتی بر روی این الواح نیز صورت بگیرد و سپس به مجددا به ایران بازگردد. در چند سال اول این اقدام صورت نگرفت اما با پیگیری های مربوطه بخشی از الواح در سال ۱۳۲۷ و بخشی هم در سال ۱۳۵۰ به کشور بازگردانده شدند و بخش دیگری هم از این الواح در سال ۱۳۸۳ به ایران بازگردانده شدند اما همچنان بخشی از این الواح در موسسه شرق شناسی شیکاگو مانده است و با رایزنی ها صورت گرفته قرار است مجددا به ایران باز گردانده شوند. از طرفی دیگر در انفجاری که در سال ۱۹۹۷ میلادی در بیت المقدس روی داد چندین یهودی به بهانه جبران خسارت و ارتباط واهی که ایران با این انفجار داشته نیز درخواست توقیف این الواح را کردند که در نهایت با رای دادگاه این لوح ها توقیف شدند. در تمامی جلسه های دادگاهی که در این زمینه برگزار شد، نمایندگان ایران ثابت کردند این لوح ها جنبه تجاری ندارند و آثاری با جنبه فرهنگی و مطالعاتی نیز بوده اند و قابل توقیف نیستند.

در طول چند سال گذشته و به دنبال برگزاری دادگاه‌ برای تعیین سرنوشت این الواح پژوهشی و تاریخی، وکلای مرکز شرق‌شناسی شیکاگو نیز اعلام کردند که الواح هخامنشی تجاری نیستند و دادگاه نباید آنها را توقیف می‌کرد.

مطالب مرتبط

داروهای غیر مجاز در سفر به تایلند را بشناسید!

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟