در روند پیگیری ها برای راه اندازی بناهای تاریخی باغ کنسولگری سابق انگلیس و باغ بیرم آباد کرمان که در معرض نابودی بود، در اوایل سال ۹۵ به همت استاندار وقت شهر کرمان، علیرضا رزم حسینی، خبر رسید که پس از بازسازی های لازم که تحت نظارت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان صورت می گیرد، درب های بسته این مکان تاریخی بر روی مردم گشوده خواهد شد و اما اکنون مردم بعد از گذشت مراحل بازسازی منتظر گشایش آن هستند. با الی گشت در ادامه همراه باشید تا در خصوص مکان تاریخی و گردشگری باغ کنسولگری سابق انگلیس که از یاد رفته بیشتر بدانیم.
مطالب مرتبط: قلعه اردشیر، بنایی تاریخی از دوره ساسانیان در کرمان روستای هنزا، بهشتی در دل کویری استان کرمان بادگیر چپقی سیرجان، اثری منحصربه فرد در کرمان
معماری خاص باغ کنسولگری سابق انگلیس نسبت به باغ های شاهزاده و فتح آباد و همچنین با قدمتی بیش از آنها، هر یک بطور جداگانه بخشی مهم و اساسی از تاریخ کهن کرمان را شامل می شوند، سرزمینی که شاهکارهایی از معماری پایدار را در چند صد سال قبل، معماران کرمانی و ایرانی از خود نشان داده اند، ترکیبی از خاک و خشت به در هم آمیخته در عمارتی زیبا و با آب و فضای مشجر که با یک ترکیب منحصر به فرد این عناصر را در دل کویر از خود بر جای گذاشته اند.
اکنون ماموریت و رسالت مهم ما در سپردن این امانات از گذشته به آینده بسیار دشوار است. کنسولگری انگلیس کرمان در اکتبر سال ۱۸۹۴ توسط مامور معروف پرسی ژنرال مایکس در محله زریسف کرمان و در عمارتی که توسط سید ابوالحسن خان بیگلربیگی حاکم کرمان در دوره زندیه ساخته شده بود، تاسیس شد و باغ کنسولگری سابق انگلیس هم در حال حاظر منازل سازمانی مدیران شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه کرمان را در خود جای داده است، که دارای قدمت است و باغی زیبا با درختانی کهنسال و با ارزشی در آن دیده می شود.
عمارت داخل باغ کنسولگری سابق انگلیس نیز که قدمت آن به دوره زندیه بر می گردد طی دو مرحله مرمت زیربنایی و اساسی با صرف هزینه از طرف شرکت ذکر شده، هم اکنون در آستانه تبدیل شدن به موزه صنعت نفت شرق کشور است که قابلیت این را دارد تا زیباترین موزه نفت ایران نامیده شود. باغی که در گذشته مرکز تجارت کمپانی هند شرقی بوده و به دلیل اهمیت آن، اولین خط تلگراف از ایران به هندوستان از این باغ ایجاد گردیده است.
به نقل از ایسنا و به گفته رئیس باغ موزه صنعت نفت، ساناز باغخانی که در ابتدا از اتمام مرمت کنسولگری انگلیس خبر داد و ابراز داشت: با توجه به اینکه از فضای کنسولگری برای موزه نفت سوزه ها استفاده می شود لذا چیدمان آن مشروط به اشیاء و لوازم نفت سوز قدیمی است که همه آنها را نمی توانیم از سطح شهر کرمان جمع آوری کنیم و یک تیم از سرپرست و مرکز اسناد صنعت نفت تشکیل شده تا از سطح کل کشور نفت سوزهای قدیمی را برای چیدمان باغ موزه تهیه کند.
در این راستا نیز رییس روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان از تلاش ویژه شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در منطقه کرمان و مدیریت موزه های مرکز اسناد صنعت نفت به منظور تبدیل کنسولگری انگلیس به عنوان باغ موزه صنعت نفت خبر داد و اعلام کرد:
در صورتی که مردم شیء قدیمی و ارزشمندی دارند که قدمت زیادی را داراست به ما معرفی کنند تا در این خصوص بتوانیم از آن برای موزه استفاده نماییم و تاکید کرد هر موقع که اشیاء جمع آوری شده موزه به میزان لازم برسد، موزه افتتاح خواهد شد و این فضا برای استفاده عموم در دسترس است.
باغخانی از ارزشمندی کنسولگری انگلیس گفت و افزود: با توجه به اینکه مالکیت این بنا در دست شرکت ملی پخش نفت فرآودهای نفتی ایران، منطقه کرماناست. این بنا با نظارت مدیریت عالی موزهها و مرکز اسناد و صنعت نفت و با هزینه وزارت نفت مرمت خواهد شد. اما گفته می شود این باغ عمارت در اختیار معدود مدیران شرکت نفت است و برخی هم اعتقاد دارند که صاحبان اصلی این میراث ارزشمند که خود مردم هستند از دیدن این بنای زیبا محروم اند. اما رییس باغ موزه صنعت نفت در این خصوص با رد این ادعا ابراز داشت: این باغ به عنوان خانه های سازمانی صنعت نفت بوده و چندین سال است که مدیران نفتی در این محل ساکنند، استفاده مدیران صنعت نفت از این بنا موضوع جدیدی نیست.
او ادامه داد: این بنا به مورد استفاده افراد خاصی قرار نخواهد گرفت و کنسولگری انگلیس، موزه صنعت نفت خواهد شد تا عموم مردم بتوانند از آن استفاده کنند و همه مردم با حضور در این فضا بخشی از زحمت وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآوده های نفتی را ملاحظه و از روند تغییرات صنعت نفت آگاه شوند. برای افتتاح موزه محتوا و ارزش اشیاء برای ما خیلی مهم است تا این موزه باعث افتخار برای مردم کرمان باشد.