افتتاح خط راه آهن هرات-خواف یکی از مهم ترین اخباری است که در شبکه ملی افغانستان و ایران بازتاب گسترده ای داشت. این خبر حتی در کشورهای همسایه همانند کشور هندوستان و پاکستان نیز بازتاب قابل توجهی را تجربه کرد و برخی از کشورهای اروپایی نیز به انتشار اخبار مربوط به آن پرداختند. شاید افتتاح این خط راه آهن برای بسیاری از ایرانیان یک خبر میان رده و عادی محسوب شود، اما یکی از بهترین اخباری بود که در طی سال جاری از شبکه های خبری افغانستان منتشر گردید.
خط راه آهن هرات-خواف
هرات دومین شهر پرجمعیت کشور افغانستان است. این شهر به عنوان مهم ترین قطب صنعتی و مرکز فرهنگی افغانستان نیز به حساب می آید. جنگ های فرسایشی در این کشور باعث شده است بسیاری از جوانان هرات بیکار مانده و شرایط مطلوب برای کسب و کار در افغانستان و حتی سایر کشورهای جهان را نداشته باشند.
افتتاح خط راه آهن هرات-خواف نقطه عطفی در تاریخ ارتباطات کشور افغانستان برای رفت و آمد به ایران، ترکیه، اروپا و آفریقا است. افتتاح این راه آهن باعث شده است امکان مسافرت افغانی ها به سایر کشورهای جهان از طریق ایران و ترکیه فراهم گردد.
برای مشاهده قیمت و رزرو آسان بلیط های قطار روی تصویر زیر کلیک کنید:
هزینه افتتاح خطر راه آهن هرات-خواف
بیش از ۷۵ درصد از هزینه های مربوط به طراحی، ساخت، افتتاح و بهره برداری از این راه آهن را دولت ایران پرداخت کرده است. در واقع این راه آهن در چهار قطعه طراحی شده است و از چهار قطعه مورد نظر، هزینه های مربوط به سه قطعه را دولت ایران پرداخت نموده و امکان مبادلات تجاری و مسافری میان ایران و افغانستان را گسترش داده است.
این پروژه با یک سرمایه ۷۵ میلیون دلاری در سال ۲۰۰۷ آغاز بکار کرده است و در تاریخ آذر ماه سال جاری (۱۳۹۹) افتتاح گردید، این درحالی است که از ابتدای آغاز عملیات اجرایی تا بهره برداری از این راه آهن ایران با فشار بسیار زیادی از جانب امریکا و تحریم های همه جانبه مواجه بود. افتتاح خط راه اهن هرات-خواف یکی از بزرگترین موفقیت های ایران در دوران تحریم و جنگ های فرسایشی افغانستان بوده است.
بازتاب افتتاح خط ریلی هرات-خواف در شبکه های اجتماعی
همانگونه که بیان کردیم انتشار اخباری مبنی بر افتتاح خط ریلی افغانستان به سمت ایران در شبکه های خبری بازتاب گسترده ای داشته است، اما این بازتاب گسترده صرفا به شبکه های تلویزیونی محدود نشد و در تلگرام نیز بازتاب بسیار زیادی داشت. رییس جمهوری ایران جناب آقای روحانی در نشست شانگهای و در بیستم آبان ماه ۹۹ این خبر را مطرح کردند و از همان زمان بازتاب گسترده آن نیز آغاز گردید. رئیس جمهور ایران در این نشست خاطر نشان کرد: ایران قادر به تامین نیازهای اصلی بسیاری از کشورهای منطقه و اعضای سازمان شانگهای است. بزودی با تکمیل مسیر ریلی رشت – بندرانزلی در حاشیه دریای خزر، مسیر ریلی کریدور شمال – جنوب به واقعیت می پیوندد. افتتاح راهآهن خواف-هرات در چند هفته آینده، هدیه و کمک بسیار ارزشمندی برای کمک به خروج افغانستان از بن بست است.
بهره برداری این خط ریلی در توییتر نیز بازتاب گسترده ای داشته است. بسیاری از سیاسیون ایرانی و افغانی همچون سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه، سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء، شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان، محمدرضا بهرامی سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان، عبدالله گنجی فعال سیاسی اصولگرا و دیگر فعالان این عرصه توییترهای تحلیلی و تشویقی زیادی را در این زمینه منتشر کرده اند.
تاخیر ده ساله در بهره برداری از خط ریلی ایران و افغانستان
خط راه آهنی که در خصوص آن صحبت می کنیم، در یک پروژه سه ساله طراحی شده بود، اما افتتاح آن به سال ۲۰۲۰ موکول گردید. مهم ترین علت این تاخیر ده ساله و یا شاید بهتر است بگوییم تنها دلیل تاخیر در ساخت و بهره برداری از این خط ریلی را باید در تحریم های همه جانبه ای دانست که دولت ایالات متحده امریکا علیه ایران اعمال کرد و بعد از گذشت زمان نیز علاوه بر عدم حذف آن ها مبادرت به تشدید تحریم ها نموده است. با این حال دولت ایران توانست مقتدرانه در مقابل تحریم ها ایستاده و با پذیرش تاخیر در بهره برداری از طرح های عمرانی، تمام تلاش خود را در راستای اجرایی نمودن آن ها بکار گیرد.
مزایای افتتاح خط راه آهن هرات-خواف
هرچند افتتاح خط راه آهن هرات-خواف با مزایای بسیاری زیادی برای دولت افغانستان و جوانان هرات همراه بوده است، اما نباید از مزایای بهره برداری از آن برای کشور ایران نیز چشم پوشی کرد. به عنوان مثال افتتاح این راه آهن می تواند برای سالیان آینده و با هدف گسترش تبادلات تجاری، صنعتی، فرهنگی، گردشگری و … به توسعه خطوط راه آهن با کشورهایی که در همسایگی افغانستان قرار دارند و حتی فراتر از آن ها نیز منجر گردد.
افتتاح این خط ریلی در یک مسیر ۲۲۵ کیلومتری باعث شده است امکان حمل و نقل یک میلیون مسافر و حمل و جابجایی ۶ میلیون تن کالا فراهم شود. هرچند اغلب این مسافران را اتباع افغانی تشکیل می دهند و اغلب کالاهای مورد نظر نیز از کشور ایران به سمت افغانستان فرستاده می شود، با این حال نباید ورود ارز به کشور را مزیت ناچیزی محسوب کرد.