ببینید زلزله با بناهای تاریخی کرمان چه کرده است!

اثر زلزله بر بنا و آثار تاریخی کرمان

اثر زلزله بر بنا ها و آثار تاریخی کرمان

با آمدن اولین زلزله ی ۷.۳ ریشتری در ۲۱ آبان سال جاری، روند زلزله های شهر کرمان شروع شد و با زلزله در تهران و استان البرز تب زلزله در تمامی ایران به وجود آمد. پس از گذشت ۲ ماه از این زلزله ها مخصوصا در استان کرمان، سوال بسیاری از افراد این است که زلزله های اخیر بر سر آثار و بناهای تاریخی کرمان چه آورده است؟ این آثار درچه حالی به سر می برند؟ در ادامه با الی گشت همراه باشید تا این خبر را که، آثار خرابی زلزله بر روی بناهای تاریخی کرمانشاه چقدر است را بررسی کنیم.

مطالب مرتبط:
چرا بیشتر زلزله ها شب ها اتفاق می افتند؟
زلزله چگونه اتفاق می افتد؟

خبر خوشی که در زمینه ی آثار باستانی کرمان به خصوص شهر هجدک وجود دارد این است که در حال حاضر آسیبی به آثار و بناهای تاریخی هجدک وارد نشده اما در ادامه اگر این زلزله ها ادامه داشته باشند، پایه های این بناها را سست کرده و موجبات آسیب و تخریب این بناها فراهم می شود. اولین زلزله در هجدک کرمان در تاریخ ۱۰ آذر امسال به وقوع پیوست که قدرتی بالغ بر ۶.۱ ریشتر داشت. اما همانطور که در جریان هستید این پایان لرزش های هجدک نبود، زلزله هایی از بازه ۳ تا ۵ دهم ریشتر در این منطقه و مناطق دیگر کرمان همچون سر پل ذهاب، همچنان در حال وقوع است و کرمان را به عنوان یک منطقه ی زلزله خیز در بین شهر های ایران معرفی کرده است. البته ناگفته نماند که زمانی که اولین زلزله ها به وقوع پیوستند، مسئولین استان این خبر را اعلام کردند که آثار باستانی شهر کرمان به خصوص هجدک و روستاهای اطرافش، ۳۰ درصد آسیب دیده اند.

البته نمی توان به این آمار زیاد اطمینان داشت زیرا وقوع یکی پس از دیگری زلزله ها در این مناطق اجازه ی بررسی های بعدی را در این منطقه نداده است. پس از وقوع اولین زمین لرزه در کرمان و مراکزی همچون هجدک که آثار باستانی بیشتری در خود دارند، آقای محمد مهدی افضلی، مدیر روابط عمومی و امور فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان در باره ی میزان آسیب های وارده به بناهاب تاریخی منطقه ی کرمان و شهرها و روستاهایش گفته است که: شدت آسیب ها در بخش کوهساران شهرستان راور کرمان که عمق و قدرت زلزله و پس لرزه‌های آن که تا خود کرمان نیز احساس شده‌ است ، ۱۰۰ قنات قدیمی، ۵۰ درصد از خانه‌های روستایی، ۱۰ تا ۲۰ درصد بافت تاریخی روستاهای کرمان و اطراف آن، برج تاریخی گزک و کاروانسراهای قدیمی را مورد آسیب قرار داده است.

همچنین نیز چند روستای نزدیک به کرمان همانند گروک، با توجه به نسبت فاصله ی خود به کانون زلزله آسیب زیادی دیده‌اند. در حال حاضر باید این مطلب را در نظر گرفت که از اولین روزی که اخبار زلزله ی کرمان در رسانه ها پخش شد تا به همین دیروز، ۲۲ دی ماه که زلزله ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر در مقیاس با امواج درونی زمین، اطراف هجدک کرمان را لرزانده است، در حال حاضر مسئولان مربوطه و پاسخگوی میراث فرهنگی استان اعلام می کنند که: در حالت عادی هیچ گونه گزارشی مبتنی بر آسیب به آثار و بناهای تاریخی که بر اثر این زلزله های اخیر بوده باشد، نشده است و آمار دقیقی از آسیب های وارده وجود ندارد اما، بی شک در اثر استمرار این زلزله ها و پس لرزه هایی که در پی آمدش به وقوع می پیوندد، به مرور باعث آسیب های فراوان به این بناها و سست شدن پایه های این بناهای تاریخی می شود.

. آقای افضلی در یک کنفرانس خبری که در روز جمعه، ۲۲ دی ماه سال جاری برگزار شد اعلام کردند که زلزله ای که دیرزو( پنج شنبه، ۲۱ دی ماه)، به وقوع پیوسته است و همچنین زلزله ی امروز، که قدرتی بالای ۴ ریشتر داشته است، در حال حاضر در ظاهر آسیبی به بناهای تاریخی وارد نکرده است اما، قطعا زمین‌لرزه‌هایی که در حدود ۴۰ روز گذشته در کرمان و اطرافش مخصوصا  در این روستا رخ داده است، به مرور زمان باعث سست شدن پایه های بافت‌های قدیمی این روستاهای تاریخی شده و باعث می‌شود که به مرور زمان این بناها روز به روز به تخریب نزدیک‌تر شوند. همچنین ما نیز تا پایان کامل زلزله ها و پس‌لرزه‌ها نمی‌ توانیم اطلاعات تکمیلی و آمار قطعی درباره ی  وضعیت بناهای تاریخی و درصد تخریبشان اعلام کنیم.

استان کرمان یکی از استان های کشورمان است که غنی از آثار باستانی و بناهای تاریخی است و در خود آثار بسیاری را در خود جای داده است. همانطور که در سطور قبل تر گفتیم، امروزه خیلی ها نگران وضعیت آثار باستانی و بناهای این استان مخصوصا شهرها و روستاهای اطرافش که کانون زلزله بوده اند و یا فرکانس ها و لرزش های این زلزله ها و پس لرزه ها به آن ها رسیده است هستند و با توجه به شرایط پیش آمده همانطور که مسئولین مربوطه گفتند، نمی توانند برآورد دقیقی از آسیب های وارده به این آثار بدهند و اقدامات پیشگیرانه را شروع کنند.

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان