آیا شکلات به افزایش قدرت مغزتان کمک می کند؟

شکلات

شکلات و کاکائو علاوه بر آرامش‌بخشی، بر توانایی‌های مغزی نیز تأثیرگذار هستند.

دانشمندان ایتالیایی کشف کرده‌اند که مصرف روزانه‌ی مقداری کاکائو به‌عنوان مکمل غذایی برای مقابله با انواع مختلف کاهش شناختی (cognitive decline) مفید است. آن‌ها پی بردند که مصرف منظم کاکائو به بهبود کارکرد حافظه و پردازش اطلاعات بصری کمک می‌کند و مصرف آن به‌ویژه برای افراد خاص مفید است. در ادامه با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
این باورهای غلط در رژیم غذایی را کنار بگذارید!
مردم جهان صبحانه چه می خورند؟

کاکائو، دانه‌ای خشک و تخمیر شده از درخت کاکائو است که سابقاً برای تولید شکلات‌های خوشمزه استفاده‌شده است و به دلیل همین ویژگی‌ها است که کاکائو بسیار مورد مطالعه و تحقیق قرارگرفته است. برای سال‌ها، کشف‌شده بود که استفاده از کاکائو سبب می‌شود تا مجموعه‌ای از واکنش‌های شیمیایی اتفاق بیافتد که خاصیت درمانی دارد. به‌عنوان‌مثال کشف‌شده است که پلی‌فنل موجود در دارک چاکلت موجب افزایش آرامش و خرسندی افراد می‌شود و فلاونول‌ها نیز مانع از کاهش حافظه به دلیل افزایش سن می‌شود؛ اما پیش از آنکه به مصرف زیاد شکلات روی‌آورید به این نکته باید توجه کرد که شکلات دارای ماده‌ای به نام تئوبرومین هم هست که یک ماده‌ی شیمیایی سمی محسوب می‌شود. اگرچه برای مسموم کردن خودتان باید ۸۵ شمش شکلاتی کامل را بخورید.

باوجود ادعاهای زیادی که در مورد فواید سلامتی کاکائو می‌شود، این ادعاها تنها در تعداد محدودی آزمایش‌ها و به‌صورت تصادفی پدیدار شده‌اند و مطالب بیان‌شده درواقع ترکیبی از نتایج این آزمایش‌ها است. در آزمایش انجام‌شده توسط دانشمندان ایتالیایی، گروه به مطالعه در مورد مطالب بیان‌شده در فواید شکلات و تأثیرات حاد و مزمن فلاونول‌های کاکائو بر فعالیت‌های مغز به‌ویژه در مصارف طولانی‌مدت، پرداختند. در این آزمایش، گروه‌ها در سه دوره‌ی زمانی کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت و در سه دوره‌ی مصرفی کم، متوسط و زیاد مورد بررسی قرار گرفتند.

دانشمندان دریافتند که شواهد کافی مبنی بر تأثیر فواید کاکائو بر سلامت اشخاص همان‌طور که ادعاشده‌ بود، وجود دارد به‌ویژه آنکه ترکیبات فلاونول نیز در آن وجود دارد. آن‌ها بعد از مصرف فلاونول‌های کاکائو متوجه پیشرفت عملکرد حافظه و همچنین ارتقای پردازش اطلاعات بصری در اشخاص شدند. البته مزیت‌های بیان‌شده در گروه‌های مختلف آزمایش‌شده، متفاوت بود.

برای افراد سالخورده به‌ویژه در افرادی که از اختلالات شناختی خفیف رنج می‌برند یا به‌تدریج در حال از دست دادن حافظه‌ی خود هستند، مشخص شد که مصرف بلندمدت فلاونول‌های کاکائو موجب افزایش حواس، پردازش ذهنی، کارکرد حافظه و روان شدن کلام آن‌ها می‌شود. محققان دانشگاه ال-آکوایلا در ایتالیا، می‌گویند:

این نتایج به پتانسیل‌های فلاونول‌های کاکائو در حفاظت از قدرت شناختی افراد آسیب‌پذیر با بهبود عملکرد شناختی آن‌ها در طول زمان، اشاره می‌کند.
برای افراد سالم که بیماری از دست دادن حافظه ندارند، کاکائو می‌تواند عملکرد شناختی افراد را بهبود ببخشد و نقشی حفاظتی را بر عملکرد شناختی آن‌ها ایفا کند. محققان این را نیز اضافه می‌کنند که در افراد سالم برای شروع تأثیرات قابل‌توجه مصرف کاکائو نیاز به تلاش بیشتری است. در بانوان نیز ، مصرف کاکائو بعد از بی‌خوابی شبانه سبب مقابله با اختلالات شناختی ناشی از بی‌خوابی می‌شود. این نتایج برای اشخاصی که از بی‌خوابی مزمن رنج می‌برند و یا در شیف‌های مختلف مشغول به کار هستند، نویدبخش است. اما کاکائو چگونه به قدرت مغز کمک می‌کند؟ محققان کاملاً در این مورد مطمئن نیستند اما ایده‌هایی در پاسخ به این سؤال دارند.

اگر که ما به مکانیسم‌های اساسی نگاهی داشته باشیم، درمی‌یابیم که فلاونول‌های کاکائو تأثیرات مثبتی بر سلامت قلبی عروقی دارند و می‌توانند حجم خون موجود در مغز را افزایش دهند… . این سازوکار با افزایش سن افراد تحت تأثیر قرار می‌گیرد و درنتیجه منجر به کاهش حافظه در انسان‌ها می‌شود.
بنابراین، آیا ما باید شکلات زیادی مصرف کنیم؟ شاید، اما این عمل یک هشدار واضح نیز به همراه دارد. محققان می‌گویند:

مصرف منظم کاکائو و شکلات درواقع می‌تواند تأثیرات مثبتی بر عملکرد شناختی در طول زمان داشته باشد. بااین‌حال پتانسیل تأثیرات جانبی خوردن کاکائو و شکلات وجود دارد. این تأثیرات عموماً با مقدار کالری شکلات در ارتباط هستند؛ همچنین این تأثیرات به دلیل تعدادی از ترکیبات شیمیایی ذاتی گیاه کاکائو ازجمله کافئین و تئوبرومین و گستره‌ی وسیعی از مواد اضافه‌شده توسط ما مانند شکر یا شیر، رخ می‌دهد.
علی‌رغم احتمال افزایش چندین کیلوگرمی وزن در اثر مصرف کاکائو و شکلات، دانشمندان خوش‌حال هستند تا به توصیه‌های خود گوش فرا دهند و این آزمایش‌ها را روی خود نیز انجام دهند:

دارک چاکلت منبع غنی فلاونول‌ها است؛ بنابراین ما همواره و هرروز مقداری دارک چاکلت می‌خوریم.

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان