معرفی آثار تاریخی ایران در کتاب تحقیقات اخیر آسیا-اروپا

آثار تاریخی ایران

آثار تاریخی ایران در کتاب تحقیقاتی آسیا-اروپا

از سال ۱۳۳۸ تاکنون باستان شناسان آلمانی در حال فعالیت بر روی شناسایی تمدن های مشترک باستانی هستند که در کشورهای مختلف از آسیا تا اروپا نهفته شده است. آنان با فعالیت های گسترده و پی در پی به منظور کشف این حلقه تمدن مشترک توانستند کتابی را به زبان انگلیسی منتشر کنند. در این کتاب پژوهشی که آثار تاریخی از آسیا تا اروپا را شامل می شود حدود هشت صفحه به آثار تاریخی ایران اختصاص داده شده است. مناطقی در کشور ایران کشف شده اند که مربوط به هزاره اول قبل از میلاد مسیح بوده اند. در ادامه الی گشت را در گزارش مربوط به آثار تاریخی ایران همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
صاعقه های هولناکی که از زلزله مرگبارترند!
شکم گردهای تهران بخوانند

در صفحاتی که درباره آثار تاریخی ایران در کتاب پژوهشی آسیا اروپا اختصاص پیدا کرده، نشان دهنده فعالیت های میدانی باستان شناسان آلمانی در ایران است که از سال ۱۳۳۸ آغاز شده و بیشتر مربوط می شود به منطقه تخت سلیمان که در زمان ساسانی احداث شده بوده است. بعد از تخت سلیمان  کاوش ها مربوط می شود به محوطه های تاریخی تپه پهلوان و ریوی که در این کتاب به زبان انگلیسی منتشر شده است. این نکته قابل ذکر است که دو بنای تاریخی که در تپه پهلوان و ریوی در استان خراسان شمالی واقع هستند که در این کتاب به آنها پرداخته شده است و توضیحاتی درباره کاوش ها و تاریخچه و یافته های آنها ارائه شده است.

روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، اعلام داشت که در کتاب اخیری که به زبان انگلیسی توسط باستان شناسان آلمانی به چاپ رسیده تعداد هشت صفحه از آن مربوط به بناهای تاریخی و باستانی کشور ایران است. در بخشی از کتاب پژوهشی آسیا – اروپا آمده است که در سال ۱۳۴۰  موسسه باستان شناسی آلمان سازمان هایی مجزا را در تهران تاسیس نمود که باستان شناسان این کشور بتوانند به فعالیت های کاوشی خود بپردازند. آنان در نقاطی مثل فیروز آباد، بیستون و بسطام کاوش هایی را در سال های اخیر انجام دادند.  در کنار تمامی کاوش هایی که انجام می شد، بررسی ها و مستند سازی های گسترده ای هم در بخش هایی از کشور ایران انجام شد. در سال ۱۳۷۵ دفتر تهران به دفتر دپارتمان آسیا – اروپا تبدیل شد و از سال ۱۳۷۹ چهارچوبی را برای پژوهش میدانی در همکاری با دانشمندان ایرانی شکل داد.

سازمان پژوهشی باستانی آلمانی به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاسیس این شعبه در نمایشگاه (تهران ۵۰ ) در موزه دولتی برلین مورد قدردانی قرار گرفت. مکان این موزه در منطقه الهیه در شهر تهران قرار داشته است و این مکان محلی برای گردهمایی های بین دانشمندان آلمانی و ایرانی است. همچنین این کتابخانه به منظور همکاری آلمانی ها و ایرانی ها و همچنین برگزاری دوره‌های آموزشی برای دانشگاه‌های مستقر در تهران باز است. پس از تاسیس این شعبه یک کتابخانه ی تخصصی در آن به وجود آمد که هم اکنون دارای  ۱۲ هزار جلد کتاب در حوزه های مختلف همچون باستان شناسی، تاریخ هنر خاور نزدیک، تاریخ باستان، مطالعات ایران شناسی و باستان شناسی و تاریخ اسلام است. این کتابخانه برای استفاده همکاران آلمانی و ایرانی به منظور دوره های آموزشی برای دانشگاه های مستقر در تهران باز است.

آثار تاریخی تپه پهلوان

یکی از کهن ترین مناطقی که محل استقرار انسان ها در دشت جاجرم و استان خراسان شمالی است، تپه پهلوان نام دارد که تپه پهلوان مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است. این منطقه تاریخی دارای سفال‌هایی است که دارای ظاهری خشن، نخودی با نقوش سیاه هندسی ساده که به نظر می رسد قدیمی‌ترین آثار استقراری این منطقه متعلق به اواخر دوره نوسنگی می باشد. شاید تپه پهلوان را بتوان به عنوان یکی از شرقی‌ترین نقاط گسترش فرهنگ چشمه‌علی مطرح کرد. هرچند که نقوش سفال‌های دوره چشمه‌علی کشف‌شده در تپه پهلوان بسیار ساده و ابتدایی هستند.

آثار تاریخی ریوی

ریوی منطقه ای است که خاستگاه اشکانیان بوده است. جالب است بدانید که حکومت اشکانیان  ۲۵۶ سال قبل از میلاد و ۲۲۴ سال بعد از میلاد بوده است در برخی از کتاب های تاریخی عنوان شده که این حکومت حدود ۴۸۰ سال بوده است. ریوی از شمال شرقی ایران و مناطق جنوب غرب عشق آباد در ترکمنستان امتداد دارد. به نوشته مورخان این منطقه زادگاه پارت ها بوده است. باستان شناسان المانی سالهاست که در این منطقه تاریخی با ابزار آلات باستان شناسی در تمامی فصول سال در حال کاوش هستند تا بتوانند رازهای باستانی را که در لایه های گوناگون این خطه نهفته است برای همگان آشکار سازند. همچنین آنان به دنبال پیدا کردن قدیمی ‌ترین مناطق تمدنی ایران کهن هستند که بتوانند حلقه های مفقوده شده فرهنگ سازان تمدن بشری و همچنین عظمت تاریخ فرهنگ و تمدن کشور ایران که در این شهر پنهان شده است را رمزگشایی کنند. اهمیت این تپه تاریخی یا همان شهر باستانی ریوی به اندازه ای است که استاندار خراسان شمالی محمد رضا صالحی در یکی از نشست های شورای برنامه ریزی این موضوع را خواستار شد که منطقه ریوی در فهرست جهانی  ثبت شود.

تعدادی از عکس های دپارتمان اولیه تهران در حال حاضر در دپارتمان آسیا – اروپا در برلین نگهداری می شود و این عکس ها از محوطه های مهم ایران می باشند. بخشی از این مستندنگاری ها را می توانید به صورت آنلاین در بانک های اطلاعاتی آراخنه  (Arachne) در سایت  arachne.unikoeln.de مشاهده کنید.

مطالب مرتبط

نمایشگاه جیتکس (GITEX) دبی

معتبرترین پاسپورت های جهان برای چه کشورهایی است؟

کم جمعیت ترین کشورهای جهان