فرودگاه آبدانان در شهر آبدانان، چهارمین شهر پرجمعیت استان ایلام قرار دارد. این فرودگاه در سال ۱۳۵۲ ساخته شد و مدتی هم مورد استفاده قرار گرفته است. اما در حال حاضر فرودگاه آبدانان غیرفعال است و هیچ پروازی در آن انجام نمیشود. با الی گشت همراه باشید تا با این فرودگاه استان ایلام بیشتر آشنا شویم.
این فرودگاه در فاصله ۴ کیلومتری از شهر آبدانان قرار دارد. شهر آبدانان یکی از پرجمعیتترین شهرهای استان ایلام محسوب میشود. در گذشته برای دسترسی به این فرودگاه مسافران میتوانستند از تاکسی استفاده کنند. اما در حال حاضر به علت غیرفعال بودن فرودگاه آبدانان، دسترسی به این مجموعه توسط افراد عادی امکانپذیر نیست.
برای معرفی فرودگاه آبدانان باید به سال ۱۳۵۲ بازگردیم. این فرودگاه در زمان پهلوی دوم به منظور مقاصد نظامی و استفادههای ترابری و لجستیکی نیروی هوایی راهاندازی شد. پس از این دوره، پروازهای این فرودگاه برای مردم عادی و پرسنل پدافند هوایی تا یک دهه قبل برقرار بود.
در آذرماه سال ۱۳۹۴ پس از بازدید معاون وقت توسعه راههای وزارت راه و شهرسازی کشورمان از این فرودگاه، عملیات بهسازی این فرودگاه شروع است. برای انجام این کار باید در مرحله اول هزینهای معادل ۱۰۰ میلیارد ریال اختصاص مییافت.
در ۳۱ تیرماه ۱۳۹۵ استاندار سابق ایلام آقای مهندس مروارید اعلام کردند فرودگاه آبدانان یک پروژه غیرقابل توجیه است و هیچ اعتباری به آن اختصاص داده نشده است. وی همچنین تاکید کرد شهرهای بزرگتر از آبدانان در اولویت احداث فرودگاه قرار دارند.
برای تکمیل و اتمام بازسازی فرودگاه آبدانان به ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز بود. با این مبلغ سامانه ناوبری، یک پایانه مسافری، سامانه دید در شب، برج مراقبت و روشنایی عمومی محوطه فرودگاه تکمیل میشد و شهرستانهای آبدنان، دره شهر، دهلران، پل دختر لرستان، بدره و شهرستانهای شمالی استان خوزستان میتوانستند از خدمات این فرودگاه استفاده کنند.
همچنین در صورت تکمیل این فرودگاه این مجموعه به یکی از بهترین فرودگاههای دومنظوره ارتش با قابلیت مسافری عمومی و نظامی تبدیل میشد.
در سالهای بعد مسئولان اعلام کردند بهسازی این فرودگاه توجیه اقتصادی ندارد و از طرف دیگر تبدیل زمینهای درجه یک کشاورزی به باند فرودگاه در این منطقه به سود مردم محلی نیست. با پیگیریهای متعدد، مشخص شد تا سال ۱۴۰۲ هیچ عملیات عمرانی در این فرودگاه انجام نشده است.
وضعیت فرودگاه آبدانان در سال ۱۴۰۳ هنوز نامشخص است. در سال ۱۴۰۲ آقای بهزاد علیزاده در مجلس دوازدهم پیگیریهایی را انجام دادند تا تکلیف این فرودگاه مشخص شود. او موفق شد مجوز استفادهی غیرنظامی این فرودگاه را بگیرد. همچنین مبلغ ۷۰ میلیارد تومان از محل بودجه وزارت نفت برای احداث و تکمیل این فرودگاه اختصاص یافت.
قرار بود کار مرمت فرودگاه آبدانان در سال ۱۴۰۳ توسط راهداری استان ایلام تکمیل شود. براساس گزارشهای آقای بهزاد علیزاده، نماینده اسبق استان ایلام، در سالهای اخیر بهانههای توجیهناپذیر بودن اقتصادی فرودگاه آبدانان برطرف شده است.
از طرف دیگر مسئولین سابق استان ایلام، احداث و تکمیل تونل کبیر کوه را اولویت اول این منطقه اعلام کرده بودند که در حال حاضر این پروژه تقریباً به اتمام رسیده است. بازگشایی تونل کبیر کوه این امکان را فراهم میکند تا استانهای لرستان و خوزستان به راحتی بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و به فرودگاه آبدانان دسترسی داشته باشند.
با این حال هنوز از آغاز عملیات عمرانی این فرودگاه خبر جدیدی منتشر نشده است و متأسفانه مشخص نیست بهسازی و تکمیل این فرودگاه در چه تاریخی شروع و در چه زمانی به پایان برسد.
اطلاعات فرودگاه آبدانان استان ایلام شامل موارد زیر هستند:
نام فرودگاه: فرودگاه آبدانان
یاتا: ندارد
ایکائو: OICD
نوع فرودگاه: نظامی
گرداننده : نیروی هوایی ارتش ایران
مکان: شهر آبدانان، استان ایلام، ایران
ارتفاع از سطح دریا: ۲.۶۰۰ فوت – ۴۸.۷۹۲ متر
در این مقاله به معرفی فرودگاه آبدانان در استان ایلام پرداختیم. همانطور که گفته شد این فرودگاه نظامی در سال ۱۳۵۲ راهاندازی شده است و پروازهای آن تا یک دهه قبل برقرار بود. اما در سال ۱۳۹۴ قرار شد این فرودگاه بهسازی و نوسازی شده و فضاهایی به آن افزوده شود. از آن سال تا به امروزه این فرودگاه تکمیل نشده و هنوز از وضعیت نهایی این فرودگاه خبر جدیدی در دست نیست.
خیر، این فرودگاه از سال ۱۳۹۴ تابحال در دست تعمیر و بهسازی است.
این فرودگاه در گذشته کاربری نظامی داشت اما در حال حاضر مجوز استفادهی عمومی و مسافربری آن گرفته شده است.
طبق آخرین اخبار موجود قرار بود این فرودگاه در سال ۱۴۰۳ تکمیل شود اما هنوز وضعیت فرودگاه آبدانان مشخص نیست.
این فرودگاه در فاصله ۴ کیلومتری از شهر آبدانان در استان ایلام قرار دارد.
مطالب مرتبط : فرودگاه ایلام کجاست؟ معرفی کامل فرودگاه امام خمینی، راه های دسترسی و امکانات آشنایی کامل با فرودگاه بین المللی جهرم