قهوه برزیل یکی از نوشیدنیهایی است که در سالهای اخیر در میان مردم جهان خصوصاً مردم ایران، جایگاه ویژهای پیدا کرده است. این نوشیدنی را میتوانید هم بهصورت سرد و هم بهصورت گرم و داغ نوش جان کنید. قهوه به دلیل وجود فواید گوناگون و متنوع بهشدت برای سلامتی توصیه میشود. البته همانطور که میدانید زیادهرویکردن در هر غذا و نوشیدنی، میتواند برای ما ضررهای جبرانناپذیری داشته باشد. با تمام این توضیحات قهوه همیشه یک نوشیدنی دوستداشتنی بوده و خواهد ماند که البته آن هم داستان پرفرازونشیب خود را دارد.
برای رزرو تور لحظه آخری برزیل و خرید بلیط هواپیما از الی گشت، روی عکس زیر کلیک کنید :
قهوه داستان زندگی طولانی و متنوعی دارد. اما جالب است بدانید که تقریباً بیشتر از ۱۵۰ سال است که یکی از خانههای اصلی خود را کشور برزیل میداند. در اصل برزیل یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در تمام جهان محسوب میشود که همواره تولید یک سوم از قهوه تمام دنیا را بر عهده داشته است. شاید باور نکنید؛ اما میتوان گفت که در گذشته ۸۰ درصد قهوه تمام دنیا را برزیل تولید میکرده است. قهوه از بدو ورود و تولد خود در سال ۱۷۲۷ میلادی یکی از عجیبوغریبترین و ماجراجویانهترین داستانهای دنیا را داشته.
در اصل قهوه در سال ۱۷۲۷ میلادی از منطقه “گویان” در فرانسه وارد برزیل شده و برزیلی را که تحت حکومت پرتغالیها قرار داشت، دچار تحولات زیادی کرد. اولینبار شخصی به نام “فرانسیسکو دوملو پالیتا” (Francisco de Melo Palheta) در ناحیهای تحت عنوان “پارا” که دقیقاً در شمال کشور بود، قهوه را برای اولینبار کاشت. افسانهای در این بین وجود دارد که نشان میدهد پالیتا که تحت یک مأموریت دیپلماتیک به منطقه گویان در فرانسه سفرکرده بود، توانست همسر فرماندار را فریب بدهد و بذرهای قهوه را از او در یک دستهگل پنهان، تحویل بگیرد. درست همینجا بود که تولید اصلی و تجاری قهوه در ریودوژانیرو به دلیل وجود زمینهای مناسب و حاصلخیز، آغاز شد و این ناحیه به محل اصلی مزارع بزرگ و کوچک قهوه در برزیل تبدیل گشت. بهگونهای که اولین مزارع تجاری قهوه در برزیل را در ریودوژانیرو خواهید دید. حالا ما در ادامه قصد داریم تا در کنار شما مناطق قهوه خیز برزیل را از نزدیک ببینیم.
برخی از افراد معتقدند که ایالت پارانا از جنوبیترین مناطقی است که تولید قهوه جهان را بر عهده دارد و یکی از مهمترین مناطق کشاورزی برای برزیل به حساب میآید. البته در این منطقه فقط ۲۵ درصد از اراضی به تولید قهوه اختصاص داده شدهاند. ولی در دوران گذشته قهوه تنها محصول این منطقه بود که به واسطه بروز خسارتهای متعدد بر اساس سرمازدگی، دچار تحولات فراوانی شد. در سال ۱۹۷۵ تولیدکنندگان تصمیم گرفتند به محصولات خود تنوع بدهند و این موضوع در حالی بود که در گذشته ناحیه پارانا ۲۲ میلیون کیسه قهوه تولید میکرد. اما در حال حاضر این عدد به ۲ میلیون کیسه رسیده است. با این حال نمیتوان این واقعیت را انکار کرد که تولید قهوه سبب شد تا مهاجرتهای داخلی فراوانی برای برگشت به برزیل انجام شود.
با اینکه این منطقه را هم یکی از مناطق کوچک در برزیل برای تولید قهوه میدانند، اما در اصل یکی از اصلیترین نواحی محسوب میشود که بخش اعظم تولید قهوه برزیل را بر عهد دارد. پایتخت آن شهر ویتوریا هم از بنادر کلیدی در صادرات قهوه محسوب میشود. البته ناگفته نماند که بیشتر از ۸۰ درصد قهوه تولید شده در این ناحیه قهوه روبوستا است. ضمن اینکه در جنوب ناحیه اسپیریتو سانتو هم کشاورزان اقدام به کاشت و برداشت قهوه عربیکا کردهاند.
سائو پائولو را هم یکی دیگر از مناطق شناخته شده در تولید قهوه در کشور برزیل میدانند. شما در منطقه موجیانا در سائو پائولو میتوانید یکی از بهترین و باکیفیتترین قهوههای برزیل را پیدا کنید. جالب اینجاست که نام منطقه موجیانا را از شرکت راه آهن موجیانا گرفتهاند. در واقع این راه آهن را در سال ۱۸۸۳ تحت عنوان راه آهن قهوه با هدف انجام حمل و نقل گسترده و گسترش دادن قهوه به سایر نقاط، راهاندازی کردند.
این ناحیه را اولین منطقهای در برزیل میدانند که قهوه با قدرت فراوان حضور خود در آن را اعلام کرد. ناحیه ماتاس ده میناس درست در میان سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۳۰ به واسطه تولید محصولات لبنی و قهوه بسیار ثروتمند شد. البته تولید محصولات کشاورزی در سالهای اخیر در این ناحیه پیشرفت بسیار زیاد و تنوع چشمگیری داشته است. ولی همچنان تقریباً ۸۰ درصد از درآمد ساکنان این منطقه و کشاورزان از قهوه به وجود میآید.
در این ناحیه شما زمینهای ناهموار فراوانی را در کنار تپههای شیبدار مشاهده میکنید و این موضوع به این معناست که در منطقه ماتاس ده میناس قهوه را کاملاً با فرایند دستی برداشت میکنند. ناگفته نماند که کیفیت قهوه تولید شده در این ناحیه چندان بالا نیست. ولی با این اوصاف در سالهای اخیر کشاورزان تلاش کردهاند تا کیفیت قهوه تولیدی خود را بالا برده و افزایش دهند.
این منطقه به تنهایی بخش اعظمی از تولید قهوهای برزیل را بر عهده دارد و نسلهای فراوانی از کشاورزان که در کار کاشت قهوه هستند، در این ناحیه زندگی میکنند. شاید همین موضوع سبب شده که تعاونیهای فراوانی هم در این منطقه شکل بگیرند. باوجوداینکه کشت قهوه در این منطقه در زمینهای کوچک انجام میشود، اما این منطقه در حال حاضر به یک منطقه کاملاً صنعتی تبدیل شده است. بیشتر برداشتها در این ناحیه کاملاً مکانیزه و مکانیکی بوده و بر همین اساس است که یکی از مناطق مهم و جالبتوجه در کاشت قهوه برزیل را منطقه سول ده میناس میدانند. شهرداری این منطقه تولیدکنندگان را در اطراف دهکدهای با نام دهکده “کارما” مستقر کرده که به واسطه اقلیم مناسب و خاک حاصلخیز، به بهترین و باکیفیتترین نوع قهوه دست پیدا میکنند.
معنای سرادو یعنی ساوانای گرمسیری و قهوههایی هم که در این منطقه تولید میشوند، همگی متعلق به منطقه سرادو هستند که در غرب میناس گرایس قرار گرفته است. البته این ناحیه یک ناحیه کاملاً جدید در تولید قهوه محسوب میشود. به همین دلیل تمامی مزارع کاملاً مکانیزه و با وسعت زیاد هستند. جالب اینجاست که بدانید بیشتر از ۹۰ درصد از مزارع این منطقه وسعتی بیشتر از ۱۰ هکتار دارند.
ایالت میناس گرایس دقیقاً در جنوب شرق کشور برزیل قرار دارد و به واسطه کوههای مرتفع و بلندش مشهور است. به عبارتی این ایالت بلندترین کوههای برزیل را در قلب خود جایداده است و به همین دلیل این منطقه را یکی از بهترین و مناسبترین مناطق برای تهیه قهوه و تولید آن میدانند.
باهیا در شرق برزیل یک ایالت بزرگ است که از شمالیترین نواحی برای تولید قهوه در برزیل محسوب میشود. جالب اینجاست که بدانید در باهیا قهوههایی بسیار با کیفیت تولید میشود که نمونه آن در سراسر جهان پرطرفدار و دوستداشتنی است. جالب اینجاست که بدانید قهوههای تولید شده در این منطقه توانستهاند ۵ جایگاه از ده جایگاه منحصربهفرد و برتر در رقابت جهانی Cup of Excellence 2009 را هم به خود اختصاص دهند.
این منطقه یکی از مناطق صنعتی و بزرگی است که تمام مراحل تهیه و تولید قهوه در آن به صورت مکانیزه و مکانیکی انجام میشوند. جالب است بدانید که در اواخر دهه ۷۰ و در ابتدای شروع دهه ۸۰ این ناحیه را به یک پروژه بزرگ دولتی تبدیل کردند تا با انتقال ۶۰۰ کشاورز به این اراضی آن و تشویقکردن آنها، افزایش تولید قهوه را رقم بزنند.
مشوقهایی هم برای آنها در نظر گرفتند. بر همین اساس به طور تقریبی تا سال ۲۰۰۶ میلادی مساحتی در حدود یک و نیم هکتار در این ناحیه زیر کشت محصولات مختلف خصوصاً قهوه قرار گرفت. این منطقه اقلیمی به شدت پایدار و گرم دارد که کمک میکند تولید محصولات خصوصاً قهوه افزایش پیدا کند. بر همین اساس است که شما در این ناحیه به طور کاملاً اختصاصی و حرفهای میتوانید قهوههایی باکیفیت و عالی را پیدا کنید.
آخرین منطقه که تولیدات قهوه آن در کشور برزیل معروف و مشهور هستند، منطقه پلانتو ده باهیا نام دارد. در این منطقه که البته مقیاس کوچکتری نسبت به سایر مناطق دارد شما به طور متمرکز میتوانید کاشت و برداشت قهوه را به وضوح مشاهده کنید. ضمن اینکه این منطقه نسبت به سایر مناطق خنکتر است و به واسطه وجود ارتفاعات زیاد، قهوههای تولید شده در این ناحیه نسبت به سایر نواحی کیفیت بسیار بهتر و بالاتری دارند.
در برزیل مناطق دیگری هم وجود دارند که تولید و برداشت قهوه در آنها انجام میشود. اما این ۱۰ منطقهای که ما در کشور برزیل به شما معرفی کردیم از مشهور ترین مناطق این کشور هستند که از گذشته تا به امروز در حوزه تولید و تهیه قهوه با کیفیت فعال بوده و هستند.
مطالب مرتبط :
سفر به دنیای خوش طعم و عطر قهوه در استانبول