موزه هنرهای اسلامی دوحه (The Museum of Islamic) یکی از دیدنیترین جاذبههای قطر محسوب میشود. این موزه نفیس توسط معمار مشهور چینی آمریکایی آی. ام. پی (I.M. Pei) طراحی شده است. ظرافت هندسی و نمای خیرهکننده این سازه، هر بینندهای را شگفتزده میکند. در موزه هنرهای اسلامی دوحه میتوان به کشف فرهنگ، هنر و تاریخ اسلام پرداخت و گنجینهای ارزشمند از سراسر جهان مانند خوشنویسیهای زیبا، سرامیکهای ظریف و منسوجات فاخر را مشاهده کرد. اگر اهل موزه گردی هستید با الی گشت همراه باشید تا با موزه هنرهای اسلامی در دوحه قطر بیشتر آشنا شویم.
برای خرید بلیط هواپیما از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :
آشنایی با موزه هنرهای اسلامی در دوحه
برای آشنایی با موزه هنرهای اسلامی در دوحه باید سری به کورنیش دوحه بزنیم. این موزه با نام عربی «متحف الفن الاسلامی فی الدوحه» در سال ۲۰۰۸ افتتاح شد و آثار تاریخی با قدمت ۶۰۰ میلادی تا قرن نوزدهم در آن به نمایش درآمدهاند. موزه هنرهای اسلامی دوحه با حجم هرمی مانند و پلههای نمایشگر منحنی شباهت زیادی به موزه لوور فرانسه دارد.
جالب است بدانید موزه هنرهای اسلامی فقط شامل ساختمان موزه نیست و امکانات متعدد دیگری هم در آن برای بازدیدکنندگان فراهم شده است. از جمله این امکانات میتوان به رستوران IDAM با مدیریت سرآشپز آلن دوکاس (Alain Ducasse) اشاره کرد. این رستوران انواع غذاهای مدیترانهای و فرانسوی را سرو میکند و در آن کلاسهای پخت نانهای دستی و انواع غذاها هم برگزار میشود. همچنین موزه هنرهای اسلامی دارای کارگاههای آموزشی عمومی، یک پارک و یک کتابخانه است. این کتابخانه ۹ اتاق مطالعه مجهز دارد و در آن اطلاعاتی درباره هنرهای اسلامی به دو زبان انگلیسی و عربی ارائه میشود.
یکی دیگر از امکانات موزه، پارک سرسبز MIA است. این پارک دقیقاً در کنار موزه و مشرف به دریا ساخته شده و برای پیکنیک خانوادگی، پیادهروی، دویدن و کلاسهای یوگا در فضای مکان ایدهآلی محسوب میشود. پارک MIA دارای کافه و منطقه بازی کودکان است و مجسمه فولادی ساخته شده در آن، کار مجسمهساز معروف آمریکایی ریچارد سرا (Richard Serra) است.
همچنین در محدوده این موزه یک بازار با بیش از صد غرفه تشکیل میشود که محصولات عرضه شده در آن طیف وسیعی از کالاها از غذا و نوشیدنی گرفته تا صنایعدستی، پوشاک و جواهرات را در بر میگیرد. این بازار در سال ۲۰۱۲ به عنوان یک رویداد ماهانه شکل گرفت اما از سال ۲۰۱۶ تابحال دوبار در هفته برگزار میشود. همچنین موزه هنرهای اسلامی دوحه در طول سال میزبان فعالیتهای فرهنگی متنوعی از جمله اجراهای ارکستر فیلارمونیک قطر، نمایش فیلم و کلاسهای هنر و خوشنویسی برای عموم است.
معماری موزه هنرهای اسلامی دوحه قطر
معماری موزه هنرهای اسلامی دوحه قطر با الهام از معماری سنتی اسلامی اما بهصورت منحصربهفرد و شامل الگوهای هندسی طراحی شده است. در این موزه میتوان بیش از ۱۴ قرن هنر اسلامی کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس را تماشا کرد.
موزه هنرهای اسلامی با مساحت ۴۵۰۰۰ مترمربع در شبه جزیره مصنوعی مشرف به بخش جنوبی خلیج دوحه ساخته شده است. کار طراحی این موزه را معمار معروف چینی آمریکایی، آقای آی. ام. پی، طراح هرم موزه لوور پاریس، انجام داده است. او در سن ۹۱ سالگی از دوران بازنشستگی خارج شد و سفری شش ماهه را به سراسر جهان اسلام شروع کرد تا با معماری و تاریخ دنیای اسلام آشنا شود. آقای آی. ام. پی در نهایت پس از مطالعه متون اسلامی و بازدید از شهرها و کشورهای مختلف، در طرح خود از مسجد ابن طولون یکی از قدیمیترین مساجد قاهره الهام گرفت و یک سازه متمایز طراحی کرد.
آقای آی. ام. پی مکانهای پیشنهادی برای ساخت موزه را رد کرد و پیشنهاد داد این سازه در یک جزیره مستقل ساخته شود تا در آینده ساختمان دیگری در کنار آن گسترش پیدا نکند. فضاهای دیگر موزه شامل پارک، کتابخانه و دیگر بخشها توسط افرادی که آقای آی. ام. پی معرفی کرده بود، طراحی شدند.
ساختمان موزه هنرهای اسلامی دوحه در پنج طبقه ساخته شده و دارای گنبد اصلی و یک برج مرکزی است. در نماهای بیرونی این سازه از سنگ آهک استفاده شده تا در طول روز سایهها کاملا مشخص باشند. در نمای شمالی سازه هم تعداد زیادی شیشه به کار رفته و این بخش منظرهای پانوراما از خلیج فارس را ارائه میدهد.
داخل ساختمان موزه با انواع هنرهای اسلامی تزیین شده است. بر روی راهپله اصلی لابی موزه، یک لوستر فلزی بزرگ دیده میشود که بر زیبایی نمای داخلی افزوده است. جالب است بدانید بسیاری از عناصر استفاده شده در مسجد ابن طولون به صورت انتزاعی در موزه هنرهای اسلامی دوحه نشان داده شدهاند.
آثار ارزشمند موزه هنرهای اسلامی دوحه
آثار ارزشمند موزه دوحه شامل مجموعهای از سنگهای گرانبها، سکههای قدیمی، کتابهای خطی، پارچههای نفیس و ظروف سرامیک و شیشهای است. قدمت این آثار معمولاً به قرن هفتم تا بیستم میرسد. برخی از آثار به دوران پیش از اسلام و عهد ساسانیان تعلق دارند.
در این موزه مجموعهای از آثار مربوط به اواخر دهه ۱۹۸۰ جمعآوری شده که شامل نسخههای خطی، منسوجات و سرامیک هستند. این مجموعه را میتوان از کاملترین مجموعههای مصنوعات جهان اسلام دانست که از کشورهایی مانند اسپانیا، ایران، عراق، مصر، هند، ترکیه و آسیای مرکزی به دست آمده است. مهمترین نسخه خطی قرآن این موزه مجموعه MS.474.2003 است. همچنین یک قرآن آبی در این موزه با بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت وجود دارد.
یکی دیگر از نسخههای خطی ارزشمند موزه هنرهای اسلامی دوحه کتاب «اسرار نتایج تفکر» نوشته شده توسط «ابن خلف المرادی» دانشمند مسلمان (در سال ۱۲۶۶) است. این کتاب از روی نسخه اصلی مربوط به قرن ۱۱ کپی شده و نوشتهها و تصاویر آن بیش از ۳۰ اختراع، شامل ابزارآلات ماشینی، تقویمهای خودکار، ماشینهای جنگی و ساعتهای آبی را نشان میدهند.
جالب است بدانید در این موزه نسخه خطی هم از شاهنامه مربوط به هزار پیش وجود دارد. همچنین از دیگر آثار ارزشمند موزه هنرهای اسلامی میتوان به یکی از اولین ابزارهای ناوبری جهان یعنی اسطرلاب Planispheric، ساخته شده در قرن دهم در عراق (حکومت عباسیان) و پلاک زمرد حکاکی شده متعلق به امپراتوران مغول هند با قدمت قرن شانزدهم اشاره کرد.
ساعات بازدید از موزه
ساعات بازدید از موزه هنرهای اسلامی دوحه از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر است. همچنین ساعت فعالیت این موزه در روزهای جمعه از ساعت ۱۳:۳۰ تا ۱۹ اعلام شده است.
دسترسی به موزه هنرهای اسلامی دوحه قطر
برای دسترسی به موزه هنرهای اسلامی دوحه قطر میتوان از ماشین شخصی، تاکسی اینترنتی یا مترو استفاده کرد. فاصله این موزه تا فرودگاه بینالمللی حمد ۱۵ دقیقه است. در صورتی که بخواهید از راحتترین شیوه دسترسی به این موزه استفاده کنید میتوانید درخواست اوبر دهید. همچنین اگر تمایل داشتید با استفاده از مترو به این موزه بروید باید در ایستگاه موزه ملی قطر و خط طلا پیاده شوید.
آدرس موزه هنرهای اسلامی: قطر، دوحه، انتهای کورنیش دوحه
تلفن تماس: ۹۷۴۴۴۲۲۴۴۴۴+
وبسایت: https://mia.org.qa
سخن پایانی درباره موزه هنرهای اسلامی
در این مقاله موزه هنرهای اسلامی در دوحه قطر را معرفی کردیم. همانطور که گفته شد این موزه یکی از جذابترین سازههای پایتخت قطر بوده و آثار ارزشمند زیادی در آن به نمایش گذاشته شده است. در کنار این موزه امکانات تفریحی خوبی هم وجود دارد و گردشگران میتوانند پس از بازدید از موزه سری به پارک، رستوران و یا کافه این مجموعه بزنند.
مطالب مرتبط :
نگاهی به فرهنگ و هنر در جاذبه های تاریخی قطر!