این بار شما را به دیدن موزهٔ جنگ در تهران دعوت میکنیم البته برای دیدن از موزه جنگ باید به سراغ عمارت تیمورتاش برویم. بابت تمامی سؤالاتی که در ذهن شما خطور میکند از این که
خانه تیمورتاش کجاست؟
آیا عمارت تیمورتاش مکانی جذاب و دیدنی است؟
آیا عمارت تیمورتاش همان موزهٔ جنگ ایران است؟
به چه دلیل عمارت تیمورتاش عنوان موزه جنگ را به خود داده است؟
به نظر شما چه ابزارهای جنگی در عمارت تیمورتاش نگهداری میشود؟ و از این قبیل سؤالات، به همهٔ آنها پاسخ خواهیم داد بهطوریکه هیچ سؤال بیجوابی برای شما باقی نماند.
بنابراین، از شما دوستداران تاریخ و موزه و گردشگران خواهشمندیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
برای خرید بلیط هواپیما، رزرو هتل و خرید بلیط قطار به الی گشت مراجعه کنید
یکی از خانههای زیبا و نوستالژی که در شهر تهران وجود دارد خانه تیمورتاش است که از دوران قاجاریه برای شما عزیزان علاقهمند به تاریخ و گردشگرانی که مایل هستند از اماکن جذاب پر از داستان و خاطرههای قدمت دار دیدن کنند بهیادگارمانده است.
گفتنیها را باید بگوییم! قدمت خانه تیمورتاش به بیش از ۱۶۰ سال می رسد. باید بگوییم که خانه تیمورتاش ارزش گذراندن ساعت های فراوانی از روز را دارد تا زیبایی خارق العاده ی آن را به خوبی درک کنید و ببینید.
خانه تیمورتاش واقع در مجموعهٔ کاخهای باغشاه است. در زمان قاجاریه باغشاه یکی از باغهای مشهوری بود که در غرب تهران و اساساً” در خارج از تهران قرار گرفته بود ولی امروزه به دلیل پیشروی شهری در داخل شهر تهران واقع شده است که امروزه پادگان نظامی است.
بنابراین، تهران را با عنوان شهر موزهها در کشور میشناسیم چهبسا برخی از موزهها در مکانهای تاریخی هم واقع شده است و با بازدید از موزه ما از بناهای قدمت دار هم دیدن کردهایم.
یکی از این موزههای معتبر کشورمان، موزه جنگ است که به عنوان موزههای تخصصی که در شهر تهران بنا شده است و از همه مهمتر موزه جنگ در یک بنای تاریخی به نام عمارت تیمورتاش برپاشده است.
موزه جنگ در سمت شمال غربی از مجموعه کاخهای باغشاه واقع شده است. شاید در نگاه اول از جایگاه موزه جنگ شباهتی بین اسم و بنای ساختمانی آن دیده نشود اما بادقت بیشتری اگر به عمارت تیمورتاش بنگرید متوجه خواهید شد این سازه از معماری منحصربهفردی برخوردار است زیرا تلفیقی از معماریهای سبک ایرانی، روسی و هندی در این عمارت زیبای تیمورتاش بهکاررفته است.
در دید کلی، چهارچوب عمارت تیمورتاش به زمان ناصرالدینشاه قاجار بازمیگردد که دست خوش تغییرات فراوانی شده است.
برای رفتن به موزه جنگ در شهر تهران، در ابتدا باید به مسیر خیابان کارگر جنوبی به سمت میدان پاستور برویم سپس به ایستگاه متروی میدان حر میرسیم که در روبروی ایستگاه مترو مجموعهٔ کاخهای باغشاه دیده میشود که در این بین ما را به موزهٔ جنگ دعوت میکند.
برای دیدن عمارت تیمورتاش بهراحتی میتوانید هم با خودروی شخصی خود مسیر را طی کنید و هم با استفاده از مترو که شما را به درب ورودی موزه جنگ راهنمایی میکند.
بعد از خاتمهیافتن دورهٔ قاجاریه که همزمان با روی کار آمدن رضاشاه پهلوی بود فردی به نام ” عبدالحسین تیمورتاش ” زندگی میکرد که به سمت وزیر دربار منصوب گردید. سپس این عمارت را از صاحب اصلیاش یعنی سردار محتشم بختیاری خریداری کرد و از آن برای محل سکونت خود و خانوادهاش استفاده کرد.
در دوران پهلوی تیمورتاش از محبوبیت والا و قدرتمندی خاصی برخوردار بود و در ادارهٔ مملکت بسیار خبره و تأثیرگذار بود و این باهوشی تیمورتاش به ضررش سند خورد بهگونهای که رضاشاه احساس ترس و وحشت کرد بنابراین دستور قتل تیمورتاش را صادر کرد.
سرانجام در سال ۱۳۱۲ شمسی کلیه ی املاک و دارایی های تیمورتاش مصادره گردید و عمارت تیمور تاش که از جایگاه خاصی در انزار عمومی و حتی در دید رضا شاه داشت آن را به عنوان مکانی برای دانشگاه جنگ به ارتش واگذار کرد.
در مجاورت عمارت تیمورتاش عمارتی دیگر به نام کلاه فرنگی وجود داشت که از این به بعد به عمارت تیمورتاش لقب دانشگاه جنگ داده شد.
دانشگاه جنگ در عمارت تیمورتاش تا اوایل انقلاب، یعنی سال ۱۳۵۷، محل آموزش برای افسرانی بود که درجهای بالاتر از سرهنگ داشتند. حتی افرادی که وارد دانشگاه جنگ میشدند نیز باید درجهای فراتر از سرهنگ داشتند.
تا این که در سال ۱۳۷۳ ارزش و جایگاه این بنای تاریخی به حد خود رسید و در پی تلاش های خستگی ناپذیر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری عمارت تیمورتاش را در لیست آثار ملی ایران به شماره ی ثبت ۱۱۱۹۷ قرار دادند و مجددا با همکاری ارزشمند سازمان شهرداری عمارت تیمورتاش را به موزه جنگ تبدیل کردند و دانشگاه جنگ را به مکانی خارج از این محدوده منتقل کردند.
از آن پس درهای ورودی عمارت تیمورتاش بر عموم مردم باز شد و همه افراد اجازه بازدید از این موزهٔ جنگی در بنای تاریخی را کسب کردند.
اگرچه شاید شما با شنیدن موزهٔ جنگ به یاد صحنههای دلخراش جنگ و آثار آن بیافتید اما اینگونه نیست بلکه در این موزه جنگ شما میتوانید ماجراجویی لذت بخشی را تجربه کنید.
مقالات مرتبط
موزه جنگ عمارت تیمورتاش از بخشهای متنوعی با کاربردهای متنوع تشکیل شده است. در هر بخش از موزه جنگ، ویژگیهای خاصی از بنا را شاهد هستیم، به همراه اشیای موردنظری که در موزه نگهداری میشود.
در محوطهٔ بیرونی موزه جنگ شما از ماشینهای جنگی و هوابردهای متنوع دیدن خواهید کرد و کاملاً مبرا است که نگهداری این قبیل وسایل در داخل موزه جنگ میسر نخواهد بود و به همین دلیل در محوطهٔ بیرونی موزه جنگ قرار داده شده است.
در مجاورت این خودروهای جنگی درختانی کاشته شده که گویای صلح با کشورهایی از قبیل عمان، ایتالیا، عراق، جمهوری آذربایجان و پاکستان است. این نماد صلح بسیار زیبا و جذاب در معرض نمایش گذاشته شده است.
طبقه اول از خانه تیمورتاش که به موزه جنگ لقب گرفته، به دو قسمت تقسیم شده است یکی سلاحها و ادوات جنگی که مربوط به دورههای قبل از جمله پهلوی و قاجاریه و صفویه بوده است.
از ادوات جنگی که میتوان نام برد باروت دان، دوربین جنگی، مسلسل، ذرهبین نقشهخوانی، موشک آرپیجی و کلت و هفتتیر است. قابلذکر است که تمامی این سلاحها از خارج از ایران ساخته شده است بهگونهای که در کشورهای همچون شوروی، آلمان، ایتالیا و انگلیس ساخته شده و به کشور ایران منتقل شده است.
قسمت دومی که در موزه جنگ قرار دارد به نمونههای از ادوات جنگی اشاره دارد که در نبردهای رودررو بیشتر کاربرد داشته است. از جمله این ادوات میتوان به قمه، انواع خنجر، شمشیر و سر نیزههای فولادی، کلاهخود و سلاحهای آمریکایی و زره اشاره کرد.
این سلاحهایی که در موزه جنگ نگهداری میشود هیچکدام متعلق به شخص تیمورتاش نبوده بلکه کلیهٔ این وسائل از طریق فردی جمعآوری گردیده به نام امیر سرتیپ حسین ولی وند زمانی که به موزه جنگ منتقل شده است.
جناب سرتیپ ولی وند فرماندهٔ دانشگاه فرماندهی و دافوس ارتش و ژنرال آجودان ریاستجمهوری بوده است.
در طبقهٔ دوم از عمارت تیمورتاش با معماری زیبا و دوستداشتنی که همراه با پنجرههای ارسی شکل که با شیشههای رنگی قاببندی شده است جلوهٔ شادابی و سرزندگی خاصی را به بیننده میبخشد. طبقه دوم عمارت تیمورتاش جاذبههای دیدنی فراوانی دارد از قبیل درهای چوبی دوستداشتنی و آینهکاری در سقف به همراه گچبریهای ظریف انجامگرفته که چشم بیننده را از خود دور نمیکند.
در زیرزمین خانه تیمورتاش با نورپردازیهای جالبی که در آن بکار رفته دید شما را از یک زیرزمین سوتوکور به یک محفل دلنشینی که شرایط را برای گذراندن ساعتی در کنار دوست خود تبدیل کرده است.
درست حدس زدید زیرزمین خانه تیمورتاش به یک کافه زیبا برای دورهمیهای دوستانه به کار گرفته شده است که اکثر گردشگران خود را در این کافه کوچک دوستداشتنی مهمان میکنند.
این موزه در خیابان کارگر جنوبی، میدان پاستور، روبهروی مترو میدان حر واقع شده است. بهترین راه دسترسی به این موزه استفاده از مترو است. ایستگاه مترو میدان حر در خط دوم (فرهنگسرا-صادقیه) در روبهروی موزه قرار دارد. برای استفاده از خودروی شخصی نیز میتوانید از سمت میدان باستان به موزه دسترسی داشته باشید. با این حال، توجه داشته باشید که این منطقه در طرح ترافیک تهران واقع شده است و ممکن است برای پارک خودرو با مشکل مواجه شوید.
شما دوستان میتوانید در روزهای دوشنبه از ساعت ۱۴ الی ۱۸ و همچنین در روز جمعه از ساعت ۹ صبح تا ۱۸ برای بازدید از موزه جنگ به عمارت تیمورتاش به صورت کاملا رایگان تشریف ببرید.
قابلذکر است که برای رفتن به طبقهٔ دوم عمارت تیمورتاش فقط از طریق پله امکانپذیر بوده و در این ساختمان قدمت دار آسانسور تعبیه نشده است. بنابراین به فکر افرادی که باید با ویلچر جابهجا شوند باشید.