بازدید از قلعه تغلق آباد| دژ تاریخی دهلی نو

شهر دهلی از جمله شهرهای بسیار زیبا و پربازدید در کشور هند است که هر ساله میلیون‌ها توریست و گردشگر برای مشاهده جاذبه‌های ریز و درشت آن بلیط سفر خود را به دهلی تهیه می‌کنند. دهلی در اصل قدیمی‌ترین و با قدمت‌ترین نقطه تاریخی در تمام جهان بوده که تا به امروز همچنان کاربری مسکونی داشته است. ۱۱ بار این شهر را ویران کرده و مجدداً از نو بناکرده‌اند. شهر دهلی قدیم از ۲ قسمت جدید و قدیم تشکیل شده که ترکیبی حیرت انگیز از سنت و مدرنیته را در قابل چشمان شما به نمایش در می‌آورد. جوامع گوناگون مذهبی، قومیت‌ها، فرهنگ‌های گوناگون با آداب‌ورسوم مختلف همگی در شهر دهلی در کنار هم در حال زندگی هستند و زیباترین تصویر را از دهلی خلق کرده‌اند.

   G766+9W9, Tughlaqabad Fort, Tughlakabad, New Delhi, Delhi 110044, India. :آدرس

قلعه تغلق آباد در دهکده Tughlakabad قرار دارد. این دهکده یکی از قدیمی‌ترین دهکده‌های قرار گرفته در ناحیه جنوب شرقی دهلی‌نو است. منطقه دهلی‌نو دقیقاً در سمت جنوب دهلی قرار گرفته و منطقه‌ای سرسبز، تمیز و بسیار آرام است. خیابان‌های پهن و بلندی دارد و در آن می‌توانید زیباترین عمارت‌ها و خانه‌های موجود را مشاهده کنید. تمامی این خانه‌ها همگی به دست انگلیسی‌ها ساخته شده‌اند که در سال ۱۹۳۱ دهلی را پایتخت خود اعلام کرده بودند.

جالب است بدانید که روستای تغلق آباد در سایه خرابه‌های ۷۰۰ساله قلعه تغلق آباد قرار گرفته. نام این روستا هم از نام “غیاث‌الدین توغلک ” برگرفته شده است.

منطقه دهلی قدیم هم منطقه‌ای با خیابان‌های تاریک و تنگ و مال‌رو محسوب می‌شود که در گوشه‌وکنار آن عطر ادویه‌جات و غذاهای محلی هندی شما را از خود بیخود می‌کنند. دکه‌هایی که در آن‌ها غذاهای خیابانی تهیه می‌شوند هم در این بخش شهر به‌وفور دیده می‌شوند. چشیدن طعم لذیذ این غذاهای محلی دهلی در این قسمت شهر بدون شک خالی‌ازلطف نخواهد بود.

 

تغلق آباد در مدت ۲ سال و در دوران سلطنت “غیاث الدین توغلک” که از سال ۱۳۲۰تا سال ۱۳۲۴سلطنت را بر عهده داشت، ساخته شده است. تصور بر این است که این منطقه سومین شهر بعد از “لاتکوت” و “سیری” در دهلی باشد. با یک دیوار بسیار عظیم و پیرامونی به طول ۶ کیلومتر و ۲ دیوار دیگر برای کاخ و ارگ در داخل قلعه که در کنار یکدیگر، این مجموعه عظیم را تشکیل داده‌اند.

این قلعه در حال حاضر فقط یک مخروبه در دهلی هند است. متأسفانه قلعه باشکوه تغلق در سال ۱۳۲۷ به طور کامل متروک شد. جالب است بدانید که “غیاث‌الدین توغلک” یک جاده نام “کوتاب بادارپور” هم ساخت که شهر جدید را به جاده “گرند ترانک” متصل می‌کرد. در حال حاضر این جاده را به نام “مهراولی بادارپور” می‌شناسند.

در اطراف این قلعه یک منطقه متنوع و بی‌نظیر از تنوع زیستی را مشاهده می‌کنید که محل زندگی پلنگ شمالی آراوالی است و حیات وحش او به حساب می‌آید. مکان‌های تاریخی زیادی هم در اطراف این قلعه قرار دارند. دریاچه بدخال در فاصله ۶ کیلومتری از شمال شرق قلعه، مخزن باستانی سوراج کَند متعلق به قرن دهم، سد آنانگپور، دریاچه دام داما و خرابه‌های عادل آباد از جمله جاذبه‌ های اطراف این قلعه هستند. آبشارهای فصلی فراوانی هم در اطراف روستا و قلعه تغلق آباد وجود دارند. ضمن اینکه ده‌ها دریاچه هم به‌واسطه وجود معادن روباز در میان تپه‌های جنگلی اطراف شهر دهلی در این ناحیه، شکل‌گرفته‌اند.

 

قاضی مالک یکی از فئودالیست‌ ها در زمان حکومت حاکمان خلجی در دهلی بود. خلجی‌ها یک سلسله تُرک افغانی بودند که در دورانی بر کشور هند حکومت می‌کردند. یک بار قاضی مالک در حالی که با شاه خلجی در حال پیاده‌روی بود به ایشان پیشنهاد داد که قلعه‌ای را بر روی تپه‌ای در بخش جنوبی دهلی بسازد. پادشاه با لحنی کاملاً شوخ‌طبعانه به قاضی مالک گفت که: “اگر زمانی پادشاه شدی، خود این قلعه را بساز! “

در سال ۱۳۲۱ قاضی مالک، خلجی‌ها را عقب راند و آن‌ها را منقرض کرد. سپس لقب “غیاث‌الدین توغلک” را به خود داد و سلسله تغلقی‌ ها را تأسیس کرد. بعد از آن شروع به ساخت شهر رویایی خود و قلعه تسخیر ناپذیری کرد که همیشه رویای آن را در سر می‌پروراند. او قصد داشت با ساخت این مجموعه زیبا و باشکوه از دست‌درازی و تجاوز غارتگران مغول جلوگیری کند. البته در ادامه سرنوشت وی آن‌چنان که تصور می‌رفت رقم نخورد!

 

شاید کنجکاو باشید که بدانید چطور این سلسله و حاکم آن غیاث الدین، منقرض شدند. واقعیت این است که غیاث الدین با اینکه یک حاکم لیبرال بود؛ اما به قلعه رؤیایی خود علاقه بسیار زیادی داشت و دستور داد که تمام کارگران در دهلی بر روی این قلعه کار کنند. قدیس غیاث‌الدین یعنی “نظام‌الدین اولیا” به‌واسطه بعضی از امور از پادشاه عصبانی و خشمگین شد و رویارویی این قدیس صوفی با امپراطور سلطنتی هند به یک افسانه بدل گشت. بر همین اساس قدیس نفرینی بر زبان راند که تا امروز در طول تاریخ طنین انداز شده و همین نفرین باعث نابودی پادشاه غیاث‌ا لدین شد.

مرگ حاکم هم اینگونه رقم خورد که: امپراطور در آخرین لشکرکشی خود به بنگال، بعد از کسب پیروزی در جنگ عازم دهلی شد. در میان مسیر، ایشان با پسر خود “محمد ابن تغلق” در “کارا در اوتار پرادش” ملاقات کرد. البته این یک توطئه بود که به دستور شاهزاده خیمه بر سر امپراطور بیفتد و او کشته شود و این‌گونه پادشاه غیاث‌الدین در سال ۱۳۲۴ فوت شد.

 

جداره‌های باقیمانده از این قلعه همچنان در کنار جاده “مهراولی بادارپور” دیده می‌شوند. این قلعه، قلعه‌ای بسیار مستحکم است که از سنگ‌های عظیم گرانیت و ملات آهک ساخته شده و با یک پلان نامنظم شهر را احاطه کرده است. دیوارهای شهر شیب‌دار هستند و این یکی از ویژگی‌های اصلی در بناهای سلسله تغلق محسوب می‌شود. ارتفاع این دیوارها بین ۱۰ الی ۱۵ متر است که بر بالای جداره‌ها، سنگرهای مدور ۲ متری قرار دارند. این شهر در زمانی ۵۲ دروازه داشت که در حال حاضر از تمام آن ۵۲ دروازه، فقط ۱۳ دروازه باقی‌مانده است. ضمن اینکه ۷ مخزن برای جمع‌آوری آب باران هم در آن ساخته شده بود. شکل قلعه از بالا شبیه به یک نیم شش‌ضلعی است که ساخت آن در زمان خود یک شاهکار معماری محسوب  می‌شده است.

  1. منطقه کاخ که در مجاورت اقامتگاه‌های سلطنتی است و با یک گذرگاه زیرزمینی طولانی در زیر برج هنوز هم پابرجا است.
  2. ارگ با یک برج در بالاترین نقطه که از بقایای آن می‌توان به چند تالار و یک گذرگاه زیرزمینی طولانی اشاره کرد.
  3. و منطقه‌ای وسیع با خانه‌هایی که در امتداد یک شبکه مستطیل‌شکل بین دروازه‌ها ساخته شده بودند.

جالب است بدانید که امروزه بیشتر نقاط این قلعه به دلیل پوشش گیاهی انبوه و خاردار، کاملاً غیرقابل‌دسترس هستند. قسمت وسیعی از این منطقه هم توسط سکونتگاه‌های مدرن به‌ویژه در منطقه مجاور دریاچه، کاملاً اشغال شده است. در بخش جنوبی تغلق آباد هم آرامگاه شاه غیاث الدین قرار گرفته که به خوبی از آن محافظت شده و با یک مسیر به قلعه متصل می‌شود. این آرامگاه هنوز هم همان حالت اولیه و اصلی خود را حفظ کرده است.

در قسمت جنوب شرقی قلعه بقایای قلعه عادل‌آباد را می‌بینید که سال‌ها بعد توسط جانشین غیاث‌الدین یعنی محمد ابن اغلق ساخته شد. قلعه عادل‌آباد هم دقیقاً از ویژگی‌های قلعه اصلی برای ساخت‌وساز خود استفاده کرده و شباهت بسیار زیادی به قلعه اولیه دارد. جانشین قیاس الدین از سال ۱۳۲۵ تا سال ۱۳۵۱ حاکم قلعه تغلق آباد بود.

 

برای رفتن به قلعه تغلق آباد بعد از اینکه وارد دهلی شدید، به‌راحتی می‌توانید با تاکسی، مترو و یا اتومبیل شخصی خود را به این منطقه برسانید. البته آسان‌ترین راه استفاده از مترو دهلی است که به‌راحتی شما را به مکان این قلعه می‌رساند. “ایستگاه گوویند پوری” نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به قلعه تغلق آباد محسوب می‌شود. ضمن اینکه بازدید از این قلعه از ساعت ۹:۳۰ دقیقه امکان پذیر است.

بهترین زمان برای بازدید از قلعه تغلق آباد هم صبح زود یا در زمان غروب آفتاب خواهد بود.

 

با اینکه از دژ مستحکم و زیبای تغلق آباد ویرانه‌هایی بیشتر باقی نمانده اما هنوز هم از بعضی از جهات باشکوه و چشمگیر است و بازدید کنندگان بسیاری را در خود پذیرا می‌شود. توصیه می‌کنیم که حداقل ۲ ساعت برای بازدید از این قلعه وقت بگذارید. صبح زود هم بهترین زمانی است که می‌توانید به سمت این قلعه حرکت کرده و از تماشای زیبایی‌های آن لذت ببرید. ضمن اینکه به‌هیچ‌عنوان در تعطیلات آخر هفته از این قلعه دیدن نکنید. چون این منطقه آخر هفته‌ها به‌شدت شلوغ و پر جمعیت می‌شود. در نهایت توصیه می‌کنیم که در زمان بازدید از این قلعه، بازدید از مقبره شاه غیاث الدین را هم فراموش نکنید. این بخش از قلعه همچنان مانند گذشته سالم و دست نخورده باقی مانده و می‌تواند جلوه‌گر تنها بخش کوچکی از زیبایی‌های مسحورکننده کل مجموعه باشد. 

مقالات مرتبط

فرهنگ و جاذبه های حیرت انگیز دهلی را بشناسید

معرفی کامل جاذبه های دهلی

 

مطالب مرتبط

همه چیز درباره رومینگ رایتل

دره رنگین کمان | جاذبه ای خیره کننده در دل جزیره هرمز

راهنمای فعال سازی و غیرفعال سازی رومینگ آپتل