نان باگت در یونسکو
هر ساله موارد زیادی جزو فهرست میراث معنوی جهان در سازمان یونسکو قرار می گیرد. این فهرست به درخواست کشورهای مختلف در هیئت داوران بررسی شده و پس از رای گیری به ثبت می رسد. به تازگی رییس جمهور فرانسه، امانوئل مکرون درخواست کرده است که نان باگت که یکی از نان های معروف کشور فرانسه است، در فهرست یونسکو قرار بگیرد. او اضافه شدن نان باگت در یونسکو را درخواست کرد و گفت: «همهی دنیا غبطه نان باگت فرانسه را می خورند». با جزییات این خبر با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: ارسال پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی میبد به یونسکو کمانچه و چوگان ایرانی در لیست یونسکو ثبت جهانی شدند
هر کشوری دوست دارد، مواردی که مربوط به فرهنگ و رسم و رسومات آن است به طور جهانی مورد تایید قرار بگیرد. پس از آن که پیتزای ناپل ایتالیا، به عنوان اثری غیر ملموس در میراث معنوی یونسکو ثبت گردید، این بار فرانسوی ها می خواهند که نان ملی کشورشان، نان باگت در یونسکو قرار بگیرد.
آن ها می گویند که این نان بخشی از فرهنگ ماست و این تنها خود نان باگت نیست که باید ثبت شود، بلکه علاوه برآن مواد اولیه این نان نیز مهم هستند و باید در نظر گرفته شوند. همچنین دستور تهیه سنتی آن نیز از نظر فرانسوی ها باید جزو این ثبت جهانی قرار بگیرد.
آشپزانی که این نان را طبخ می کنند نیز به این مطلب اینگونه افزوده اند که فقط دستور پخت آن که شامل آرد سفید، آب، خمیر و نمک می شود، نباید در ثبت نان باگت در یونسکو ثبت شود بلکه باید نام و شکل این نان نیز همیشه یک جور بماند و از تغییر آن جلوگیری شود.
رییس جمهور فرانسه، امانوئل مکرون، پس از میزبانی گروهی از استادان نانوا در کاخ الیزه در پاریس به رادیو فرانسه گفت: «باید برتری و تخصص داشته باشیم و به همین دلیل است که نان باگت فرانسوی باید در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد.”
در گذشته تقلیدهایی از این نان در پخت و … بوده است که مورد توجه افراد زیادی که این میراث برایشان مهم بوده، شده است.
دومینیک انراکت، رئیس کمیته ملی تهیه و پخت و پز فرانسه، به وب سایت مواد غذایی Atabula گفت: «هنگامی که کیفیت نان را در سوپرمارکت ها می بینم، غیر ممکن است که عصبانی نشوم».
او افزود: «برخی از نان ها که معلوم نیست از رومانی یا کجای جهان آورده شده اند، یخ زده اند و هیچ چیزی در مورد این نان ها نیست که طبق اصول هنر نان پزی باگت فرانسوی رعایت شده باشد».
البته نان باگت فرانسوی از سال ۱۹۹۳ در خود فرانسه جزو میراث این کشور محسوب می شود که باید آن را حفاظت کرد و از تغییر دستور پخت و شکل آن جلوگیری کرد. اما از نظر فرانسوی ها این مورد کافی نیست بلکه باید در سطح جهانی این حفاظت انجام گیرد که با ثبت نان باگت در یونسکو این امر امکان پذیر خواهد بود و به نفع آن هایی است که نگران از بین رفتن نان باگت اصلی فرانسه هستند.
سازمان جهانی یونسکو همچنین لیستی از مکان های حفاظت شده که به عنوان سایت های میراث جهانی شناخته می شوند دارد، اما فهرست آثار فرهنگی شامل عرفان، صنایع دستی، موسیقی، رقص و غذا می باشد.
در حال حاضر یوگا، فلامنکو اسپانیایی و اپرای تبت و … در فهرست فرهنگی سازمان جهانی یونسکو قرار گرفته است.
کمیته حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس هر ساله کاندیداهای این بخش از فهرستش را ملاقات می کند و در مورد آن ها تحقیقات گوناگونی انجام می دهد که خود قابق توجه است.
در کل، کشور فرانسه آثار تاریخی و طبیعی زیادی در فهرست جهانی یونسکو دارد. برخی از آثاری از فرانسه که در یونسکو ثبت شده اند عبارتند از:
- کلیسای جامع شارث
- مونت سنت میشل و خلیج آن
- قصر و پارک ورسای
- کاخ و پارک فونتایبلوا
- کلیسای نوتردام
- کلیسای بورژ
- کانال دو میدی
- شهر تاریخی Carcassonne
- سایت تاریخی لیون
- ارتفاعات ووبان
میراث جهانی چیست؟
میراث جهانی میراث ما از گذشته است، آنچه ما امروز با آن زندگی می کنیم، و آنچه ما به نسل های آینده منتقل خواهیم کرد. میراث فرهنگی و طبیعی ما هر دو منبع غیرقابل جایگزینی زندگی ما انسان ها هستند که باید به آن ها توجه ویژه ای شود.
اماکن، حیات وحش، آداب و روسم و… که منحصر به فرد و متنوع هستند، مانند حیات وحش سرنگیتی در شرق آفریقا، اهرام مصر، بقایای تخت جمشید، کلیساهای باروک آمریکای لاتین و … همگی میراث جهانی ما را تشکیل می دهند که همه مردم دنیا باید آن ها را محترم شمرده و حفاظت آن ها برایشان مهم باشد.
پس چیزی که باعث می شود این مفهوم استثنائی جهانی شکل بگیرد، جهانی بودن آن است. سایت های میراث جهانی به همه مردم دنیا صرف نظر از قلمروی که در آن قرار دارند، اختصاص دارد و هرگز نمی توان اثری را که در جهان ثبت شده است را به شخص خاصی نسبت داد، بلکه همه مردم جهان باید در حفظ آن کوشا باشند.