انتخاب موزه ی نارنجستان قوام شیراز به عنوان موزه ی برتر کشور
بر اساس اعلام های اخیر، موزه ی نارنجستان قوام شیراز نه تنها به عنوان یکی از موزه های برتر کشور انتخاب بلکه به عنوان موزه ی برتر کشور نیز معرفی شد. موزه ی نارنجستان قوام شیراز، در مراسمی که برای یازدهمین جشنواره ی انتخاب موزه های برتر کشور به این عنوان معرفی و انتخاب شد. این موزه از میان ۹۵ موزه ی واجد شرایط و برتر کشور و با برتری در شاخص بازدید از موزه توانسته است به عنوان موزه ی برتر کشور انتخاب گردد. این موزه البته نه تنها موزه ی برتر کشور شناخته شد بلکه به عنوان تنها موزه ی برگزیده از شهر شیراز نیز در همین مراسم انتخاب شد. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر مشروح این خبر را بررسی نماییم.
مطالب مرتبط: ۱۰ غذای سنتی شیراز خانه فروغ الملک شیراز، موزه هنر مشکین فام
در مقدمه ی این خبر به اختصار اشاره نمودیم که این موزه به عنوان موزه ی برتر نه تنها کشور و از بین ۹۵ موزه ی برتر کشور بلکه به عنوان برترین موزه ی شهر ادب و هنر، شهر شیراز نیز انتخاب شد است.
آقای علی اکبر عوض پور، رئیس موزه ی نارنجستان قوام دانشگاه شیراز به رسان ها و روزنامه ها در باره ی روند و میزان های انتخاب در این باره گفت: انتخاب موزه های برتر در ۱۲ شاخص و ۴ سطح خصوصی، موزه های دولتی کوچک، موزه های دولتی متوسط و موزه های دولتی بزرگ، انجام می شود.
آقای علی اکبر عوض پور در این باره گفت: در سطح موزه های دولتی متوسط ، موزه نارنجستان در شاخص بازدید از موزه با نظر هیئت داوران که متشکل از ۴۰ پیشکسوت می باشد، به عنوان موزه ی برتر کشور معرفی شد.
رئیس این موزه به نیابت از کل مجموعه ی موزه، لوح تقدیر را از معاون سازمان میراث فرهنگی و رئیس ملی موزه های ایران دریافت کرد. و اما آمار درباره ی این موزه چه می گویند؟ آمار می گوید که بازدید گردشگران خارجی از این موزه ۴ برابر و همچنین بازدید گردشگران داخلی حدود ۲ برابر نسبت به سال های گذشته نیز افزایش یافته است.
البته این امر به خودی خد حاصل نشده است و این امر با اجرای طرح های مختلف بازاریابی، ارائه ی خدمات ویژه به گردشگران، مرمت قسمت های مختلف موزه، راه اندازی نمایشگاه های جدید و همچنین راه اندازی غذاخوری سنتی در محل موزه نارنجستان انجام شده است و بهاین صورت شرایط بسیار بهتری را به نسبت گذشته برای حضور گردشگران به وجود آوردیم.
درباره ی موزه ی قوام باید این را بگوییم که این موزه ی زیبا توسط خاندان قوام از خانواده های پر نفوذ و قدرتمند دوران حکومت قاجاریان به شمار می روند که توانستند به مدت چندین قرن حاکمان سرزمین های فارس و نواحی اطراف آن باشند. این خانواده از نوادگان حاج ابراهیم خان کلانترشیرازی بوده اند. در حال حاضر بسیاری از اماکن و جاذبه های دیدنی شیراز را آنان یا ساخته اند و یا تعمیر و مرمت کرده اند.
حسینیه قوام، باغ عفیف آباد، باغ دل گشا، باغ کلانتر، باغ بیگلربیگی، خانه زینت الملک و نارنجستان قوام از بناهای تاریخی و آثاری است که به خواست و کمک این خاندان، در شیراز یا ایجاد شده اند و یا مرمت شده اند و هم اکنون نیز به عنوان بناها و آثاری فاخر برجای مانده اند.
ساخت بنای نارنجستان قوام درسال ۱۲۵۷ هجری شمسی توسط محمدعلی خان که به قوام المک دوم نیز معروف است، آغاز شد و به مدت یک دهه نیز به طول انجامید و سال ۱۲۶۷ توسط محمدرضا خان که به قوام الملک سوم معروف بود، به اتمام رسید.
از زیبایی ها و منحصر به فردی های این بنا باید به شما بگوییم که بنای نارنجستان قوام اولین بنایی است که درشیراز سقف آن با پوشش فلزی مثل شیروانی پوشش داده شده است. این بنای بسیار زیبا در زمینی به مساحت ۳۵۰۰ متر مربع و با زیربنایی حدود ۹۴۰ مترمربع ساخته شده است.
موزه یا بنای نارنجستان قوام به عنوان بیرونی و دارالحکومه و خانه ی زینت الملک به عنوان اندرونی و منزل شخصی کاخ افراد نزدیک و درجه ی یک خانواده ی قوام مورد استفاده قرار می گرفته است.
این مجموعه در ابتدا شامل کاخ، باغ، حمام، زنجیرخانه، اصطبل و مکتب خانه بوده که زنجیرخانه و اصطبل در جریان حوادث تاریخی و گذر زمان از بین رفته و بقیه سالم و پا برجاست. انواع هنرهای سنتی ایران مانند نقاشی، گچبری، آجرکاری سنتی، مقرنس کاری، کاشی کاری، معرق کاری روی چوب، حجاری و آیینه کاری در نارنجستان قوام ، چشم هر کسی را که به این مجموعه ی جذاب می آید را خیره و شیدای خود می کند، کسی نیست که به این مجموعه آمده باشد و یاد آن از خاطرش برود. مدیریت و نگهداری از بنای نارنجستان قوام در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی به دانشگاه شیراز واگذار شد.
مرمت این بنای ارزشمند تاریخی که از سال ۱۳۴۶ آغاز شده است، در کمال تعجب هنوز هم در بخش هایی ادامه دارد. این مرمت ها زیرنظر دفتر فنی حفاظت آثار باستانی سابق و بیشتر در قسمت زیر زمین ، دیوارهای حیاط و کف تالارها انجام گرفته است که تا کنون نیز به صورت روند کاری سالانه ادامه دارد.
پس از اتمام تعمیرات بنای نارنجستان در اختیار موسسه آسیایی قرارگرفت. شعبه اصلی این موسسه به سرپرستی یک خارجی به نام پروفسور آرتور آپهام پوپ در آمریکا قرار داشت که به دلیل ذوق وعلاقه ی شخصی او به فرهنگ و هنر ایران درسال ۱۳۴۲ هجری شمسی به شهر شیراز منتقل شد.
با درگذشت پروفسوردر سال ۱۳۴۸ هجری شمسی اشیاء هنری اهدایی وی به نارنجستان قوام انتقال یافت و از آن زمان تا کنون در موزه نارنجستان قوام نگهداری می شود. اگر علاقه مند هستید تا به این موزه ی فوق العاده که در حال حاضر به برترین موزه ی کشور نیز تبدیل شده است بروید باید به استان فارس، شیراز، خیابان لطفعلی خان زند و از ساعت ۸ صبح تا ۲۰:۳۰ مراجعه نمایید.
۱ نظرات
آقای عوض پور مدیریت قبلی خیلی مرد محترم و خوبی بود ولی کونجانی بسیار بی ادب هستن تا حدی که به پوشش مرد ها هم دخالت میکنند و این باعث دل سردی مردم و مهمانها از دانشگاه و مجموعه میشه واقعا جای تاسف دارد که چنین مجموعه ای چنین مدیر نا لایقی دارد