رشد گردشگری در ایسلند
ایسلند فقط حدود ۳۵۰ هزار نفر جمعیت دارد اما تا پایان سال ۲۰۱۷ در هر روز حدود ۶ تا ۷ هزار گردشگر از این کشور دیدن کردند. این کشور در قرن بیستم از فقیرترین کشورهای دنیا به حساب می آمد اما بعد از جنگ جهانی دوم تغییر و تحول اساسی پیدا کرد؛ اول از همه ماهی گیری را صنعتی کرد و بعد به سراغ دریافت کمک از طرح مارشال رفت تا توانست در دهه ۱۹۹۰ به یکی از مرفه ترین کشورهای دنیا تبدیل شود. پیشرفت ایسلند تا حدی بود که در سال ۲۰۰۵ از نظر شاخص توسعه انسانی به رتبه یک دنیا رسید. حالا هم که خبر می رسد در هر روز هزاران گردشگر از این کشور تماشایی و سردسیر دیدن می کنند. در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا از رشد گردشگری در ایسلند بیشتر بدانید.
مطالب مرتبط: ماجراجویی یعنی این: ریکجاویک در ایسلند! آیا در منطقه دایره طلایی واقعا طلا پیدا می شود؟
در سال ۲۰۱۶ حدود ۱.۸ میلیون گردشگر از این کشور دیدن کردند، اما با پایان سال ۲۰۱۷ آمارها نشان می دهد که ایسلند با افزایش چشمگیری در تعداد گردشگر روبرو بوده است. این رقم تا حدی است که به سه برابر تعداد گردشگران در سال ۲۰۱۰ رسیده است. اما فکر می کنید چه چیزی تعداد بازدید کنندگان شمالی ترین کشور اروپا را تا این حد زیاد کرده است؟
ایسلند به داشتن چشم اندازهای آتشفشانی، چشمه های آب گرم، مکان های مناسب برای غواصی و جاذبه های طبیعی معروف است پس این اصلا چیز عجیبی نیست که علاقمندان به طبیعت خودشان را به این کشور دوست داشتنی برسانند. این رقم، مسئولان این کشور را وسوسه کرده تا با امکانات و تسهیلات تعداد توریستان را حتی از این تعداد هم بیشتر کنند.
به گفته وزیر توریسم ایسلند گردشگری در این کشور روز به روز در حال رشد و پیشرفت است و دیگر کم کم دارد به بلوغ و تکامل می رسد. ایسلند چشمه های آب گرمی دارد که می گویند معجزه ای برای پوست است. این چشمه ها به چنان معروفیت و محبوبیتی در دنیا رسیده اند که امروز به یکی از مهمترین جاذبه های این کشور تبدیل شده اند. اگر در سال ۱۹۹۴ از سراسر دنیا ۵۰ هزار نفر برای استفاده از فواید بیشمار این چشمه ها راهی ایسلند می شدند، امروز و در سال ۲۰۱۷ این رقم به ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده است.
این تعداد گردشگر با اینکه چالش هایی ممکن است برای کشور داشته باشند، اما منافع مالی شان برای اقتصاد کشور آنقدر چشمگیر است، که نمی توان به این راحتی ها چشم خود را به روی آن ها بست. یکی از پرطرفدارترین جاذبه ها برای گردشگران، منطقه یوکورسارلون است که بعد از اینکه در یکی از فیلم های معروف به تصویر کشیده شد، به معروفیت جهانی رسید. همین فیلم باعث شد که گردشگران زیادی برای دیدن چشم اندازهای بکری که در فیلم نشان داده شد به ایسلند و این منطقه بروند.
در همه این سال ها ورود فیلمسازان به این کشور آزاد بوده است ولی بعد از تجربه های بسیار احتمالا قرار است که از این به بعد قانون آزادی فیلمسازان کمی با چالش روبرو شود؛ چون این قانون شاید محیط زیست را با خطر روبرو کند. احتمالا غافلگیر می شوید اگر بدانید هر سال حدود نیم میلیون گردشگر فقط برای دیدن همین منطقه به ایسلند سفر می کنند، منطقه ای که در یکی از پارک های ملی یونسکو است که در لیست میراث جهانی یونسکو هم قرار دارد.
انگار دیگر باید به گردشگری به چشم یک صنعت واقعی نگاه شود اما مطمئنا هر چه تعداد گردشگران طبیعت بکر ایسلند بیشتر شود در کنار همه مزیت ها با خود چالش های را به همراه دارد که باید برای به حداقل رساندن آن ها هم فکری شود. کم کم دیگر توریسم در حال تبدیل شدن به بزرگ ترین صادرات ایسلند است و شاید تا چند وقت دیگر در جایگاه تجارت خرد که امروز دومین صنعت بزرگ ایسلند است قرار بگیرد.
یک سال پیش بود که گردشگری خودش را تا حدود ۸/۴ درصد از تولید ناخالص داخلی ایسلند جلو برد. این موقعیت مردم و مسئولان را به شدت محتاط کرده تا دوباره اشتباهات دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ خود را مرتکب نشوند. در آن زمان آنقدر از آب های ایسلند ماهی صید شد که دیگر نزدیک بود نسل ماهی ها به انقراض کامل برسد!
بانک مرکزی ایسلند معتقد است امروز گردشگری در این کشور به جنان جایگاهی رسیده که حتی کوچک ترین تغییرات در آن می تواند شوک های ناگهانی را در اقتصاد به وجود بیاورد. از طرفی صنعت گردشگری به روی بازار مسکن داخلی فشار وارد می کند و نرخ اجاره کوتاه مدت خانه را بیشتر و بیشتر می کند. این یکی از چالش های گردشگران زیاد است و امروز مسئولان به دنبال راه حل هایی هستند که از طرفی تعداد گردشگران کم نشود و همزمان هم مسافران بتوانند در زمان اقامت در این کشور لحظات خوبی را تجربه کنند.
در عین حال که وزیر توریسم به فکر راه حل هایی برای هر چه بالاتر بردن تعداد گردشگران است، وزیر محیط زیست هم دغدغه های خودش را دارد و می گوید برنامه ای برای اینکه تعداد گردشگران یخچال های طبیعی بیشتر شود در دستور کار نیست. او معتقد است که حضور پرشمار گردشگران آسیب های زیادی را به تالاب و پارک ملی می زند. در سال ۲۰۱۲ بود که یکی از سرمایه داران چینی می خواست در پارک کوهستانی ایسلند سرمایه گذاری انجام دهد و تعداد گردشگران را با رشد قابل توجهی روبرو کند اما فشار طرفداران محیط زیست باعث شد که قانون، مانع از سرمایه گذرای او در ایسلند شود.