در همه سال هایی که ایران تحت تحریم های یک جانبه کشورهای غربی قرار داشت، بسیاری از عرصه های کشور تحت تاثیر این تحریم ها قرار گرفتند و متضرر شدند. صنعت هواپیمایی یکی از مهمترین این عرصه ها بود که بر اثر تحریم های شدید غرب سال ها با تکنولوژی روز دنیا فاصله گرفت.
بر اساس این تحریم ها شرکت های بزرگ هواپیماسازی دنیا اجازه نداشتند به ایران هواپیما بفروشند. همچنین شرکت های هواپیمایی و کارخانه های قطعه ساز اجازه نداشتند قطعات یدکی را بطور آزاد به ایران بفروشند. همچنین بازرسان کارخانه های هواپیما سازی که موظف بودند در فاصله های زمانی مشخص به منظور ارتقای سطح ایمنی پروازها، هواپیماها را بازرسی و تعمیر کنند، دیگر اجازه این کار را نیافتند.
از سویی نیز پای هواپیماهای دست دوم به ایران باز شد و این موضوع طبعات بسیاری برای ایرانی ها به همراه داشت که اصلی ترین آن سقوط هر از چند گاه هواپیماهای مسافربری بود. حالا پس از حدود ۳۰ سال از تحریم صنعت هواپیمایی ایران و به دنبال امضای توافقنامه ژنو بین ایران و کشورهای موسوم ۱+۵، مسئولان ایرانی می توانند بر اساس آنچه در برخی از بند های این توافق نامه آمده است، از فرصت پیش آمده استفاده کنند و دستی به سر و روی ناوگان کهنه و قدیمی هوایی کشور بکشند.
بر اساس یکی از بندهای مهم توافقنامه ژنو، کشورهای ۱+۵ متعهد شدند تا مجوز تأمین و نصب قطعات یدکی برای ایمنی پرواز هواپیماهای غیرنظامی ایران (مانند هواپیمایی هما و دیگر هواپیماییهای تحریمنشده ایران) و گواهی تعمیر و بازرسی ایمنی و خدمات وابسته در ایران را صادر کنند.
منبع: خبرگزاری میراث