تلاش برای توقف حراج اشیای تاریخی ایران در لندن
قرار است در روز دوازدهم تیرماه (۳ جولای) حراج آثار آنتیک از جمله عتیقه ها و آثار تاریخی به نام کریستیز در شهر لندن برگزار شود و در این مجموعه ۱۱۰ اثر تاریخی که متعلق به مصر، یونان، روم، ایران و … می باشد به فروش گذاشته شود. در این میان چهار شی با ارزش متعلق به تمدن ایران می باشند این اشیا به صورت حفاری غیر مجاز استخراج شده و غیر قانونی از کشور خارج شده اند بنابر این سازمان میراث فرهنگی کشور در حال تلاش برای توقف حراج اشیای تاریخی ایران در لندن می باشد.
حفاری غیر مجاز
مطالب مرتبط: کشف گردنبند، دستبند و اشیایی با قدمت ۲۵۰۰ سال! موزه آذربایجان در تبریز، یکی از مهمترین موزه های باستان شناسی ایران
در حراجی که قرار است روز دوازدهم تیرماه برگزار شود ۱۱۰ اثر به فروش گذاشته می شود و تلاش برای توقف حراج اشیای تاریخی ایران ادامه دارد که در میان آن ها چهار عتیقه متعلق به کشور ایران می باشد. این چهار شی عبارت است از: سفال گِلی مربوط به دوره اشکانیان (سده سوم قبل از میلاد مسیح) با قدمت بیش از دو هزار سال و با قیمت تقریبی بین ۱۹ هزار و ۸۹۰ تا ۵۶ هزار و ۵۲۰ دلار، ظرف سفالین لعابی فیروزه ای مربوط به اواخر دوره اشکانی و اوایل دوره ساسانی (حدود سده سوم پس از میلاد) با قیمت تقریبی ۱۵ هزار و ۹۱۲ تا ۲۶ هزار و ۵۲۰ دلار، بزکوهی برنزی متعلق به دوره اشکانیان (سده دوم قبل از میلاد)، سپر طلایی نقره ای اشکانی (حدود قرن دوم پیش از میلاد مسیح) با قیمت تقریبی ۳۹ هزار و ۷۸۰ تا ۶۶ هزار و ۳۰۰ دلار و حتی ممکن است با قیمتی بیش از آن چه تخمین زده شده است به فروش برسند.
این اشیا با حفاری غیر مجاز کشف شده و غیرقانونی از کشور خارج شده اند و درواقع اصلا در ایران رویت نشده اند اما با توجه به عکس هایی که از آن ها منتشر شده احتمال زیادی وجود دارد که متعلق به ایران باشد به گفته ابراهیم شقاقی، مدیرکل امور حقوقی و املاک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری: از روی عکس به طور دقیق نمیتوان اظهار نظر کرد اما ظواهر نشان میدهد این اشیا اصل است و به ایران تعلق دارد لذا باید بتوانیم برای بازگرداندن این اشیا اقدام کنیم.
او همچنین اینگونه ادامه داد که پیش از این نیز در پرونده ای مانند پرونده سرباز هخامنشی موفق به توقف فروش این شیء در نیویورک شدیم. اداره کل موزه های سازمان میراث فرهنگی باید به صورت مکتوب این موضوع را به ما اعلام کند تا با ارائه اسناد مکتوب و معتبر بتوانیم جلوی این حراجی را بگیریم و اشیای متعلق به ایران را به کشور برگردانیم. در واقع تلاش برای توقف حراج اشیای تاریخی ایران ادامه دارد.
قانون جلوگیری از حفاری غیرمجاز
انجام هر گونه عمل حفاری و کاوش به قصد به دست آوردن اشیاء عتیقه و آثار تاریخی مطلقا ممنوع است و مرتکب به حبس تأدیبی از ۶ ماه تا ۳ سال و ضبط اشیاء مکشوفه و آلات و ادوات حفاری به نفع بیت المال محکوم می شود. چنانچه حفاری در اماکن تاریخی که به ثبت آثار ملی رسیده باشد انجام گیرد مرتکب به حداکثر مجازات مقرر محکوم می شود.
درصورتی که اشیا بر حسب تصادف کشف شوند وظیفه دارد در اسرع وقت آن را به نزدیک ترین اداره فرهنگی و آموزش عالی تحویل دهد. در صورتی که شی متعلق به ملک او باشد برای جواهر و فلزات معادل بهای ماده خام و سایر اشیا نصف قیمت به او پرداخت می شود و اگر در ملک او نباشد نصف حق کشف بیان شده به او داده خواهد شد.