اینترنت اشیا Internet of Things (IoT)) مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات است. به صورت خلاصه میتوان آن را فناوری مدرنی است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میسازد.
فرآیند ارسال دادهها در فناوری اینترنت اشیا بدین ترتیب است که به سوژه مورد نظر یک شناسه یکتا و یک پروتکل اینترنتی (IP) تعلق میگیرد که دادههای لازم را برای پایگاه داده مربوطه میفرستد دادههایی که توسط ابزارهای مختلف از قبیل گوشیهای تلفن همراه و انواع رایانهها و تبلتها قابل مشاهده هستند. در ادامه با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: هوش مصنوعی سدی بزرگ در برابر تهدیدهای اینترنتی چرا کاربران اینترنت در دام فیشینگ می افتند؟
به دنبال همین موضوع درباره این علم و ابعاد مختلف تحقیقات فراوانی انجام گرفته است و اعداد و ارقام زیادی درباره هزینه و آمارهای گوناگون درخصوص آن ابلاغ شده است.
حال به تازگی، یافتههای موسسه تحقیقاتی IDTechEx نشان میدهد در مورد برخی ویژگیهای اینترنت اشیا و میزان استقبال از آن اغراق شده و دور از ذهن است سرعت تحقق این پدیده آن طور باشد که قبلا اعلام شده بود.
این گزارش نشان میدهد در مورد پدیده یادشده ابهامات زیادی است، زیرا هنوز مشخص نیست چه استانداردهایی در این زمینه وضع شده و چه محصولاتی بر همین اساس طراحی میشود.
بر اساس این گزارش اگرچه شرکتهای تجاری و فناوری سالانه در حال صرف میلیاردها دلار هزینه در حوزه اینترنت اشیا هستند، اما مجموع هزینههای انجامشده در این مورد در جهان هنوز در سطح متوسطی قرار گرفته و به میزانی که قبلا اعلام شدهبود بالا نیست. پیش بینیهای گذشته از این حکایت دارد که صرف مخارج بی سابقه در حوزه اینترنت اشیا در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ بوده است.
از سوی دیگر در زمینه تعداد وسایل و ابزار سازگار با اینترنت اشیا نیز تا حد زیادی اغراق صورت گرفته است. بر اساس پیش بینیهای قبلی قرار بود تا سال ۲۰۲۰ حدود ۵۰ میلیارد ابزار و وسیله مختلف با اینترنت اشیا سازگار شود، اما اکنون مشخص نیست که رقم واقعی با این اعداد فاصله قابل توجهی دارد.
در بخشی از گزارش IDTechEx آمده است: «بر اساس پیش بینیهای ما قرار نیست دهها میلیارد وسیله به اینترنت اشیا متصل شده چون تا سال ۲۰۱۶ تعداد وسایل عرضه شده سازگار با این پدیده بسیار کم است. به نظر می رسد پیش بینیهای غیرواقعی حبابی شکلی در مورد آینده شکل گرفته است که با واقعیتهای فیزیکی ناسازگار بوده و این پیروزی خیال بر واقعیت است.
بر اساس پیشبینی IDTechEx تعداد وسایل متصل به اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ از مرز یک میلیارد وسیله فراتر نمیرود. هزینههای انجامشده در مورد اینترنت اشیا هم امسال به یک میلیارد دلار رسیده و با رشدی انفجاری در سال ۲۰۱۸ به ۷۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۷ به ۳۲۲ میلیارد دلار میرسد. بخش عمده این مبالغ برای هوشمند سازی لوازم خانگی و منازل و همینطور در بخش کشاورزی هزینه شده و استفاده از حسگرهای اینترنت اشیا چندان متداول نیست.